Hlavní obsah

Při procházce Údolím smrti objevil vrak letadla, které převáželo dokumenty CIA

Novinky, pal

Matt Berger chodí na procházky po americkém národním parku Údolí smrti poměrně často - zkoumá tam rostliny a horniny. Letos 19. dubna však na své procházce našel i něco jiného. Objevil vrak letadla s pozoruhodnou historií - před téměř 70 lety v něm CIA převážela tajné dokumenty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turista narazil v Údolí smrti na vrak letadlaVideo: Caters News / Sheriff_Woody_PCT, AP

 
Článek

Ten den bylo v Údolí smrti ideální počasí na krásnou procházku. A tak toho vášnivý turista, botanik a geolog Matt Berger využil.

Vydal se zkoumat zajímavé vápencové horniny, které se v americkém národním parku ve východní Kalifornii nacházejí, a také rostliny, které v nehostinném prostředí vedou svůj boj o přežití všemi možnými prostředky.

Údolí smrti je místem extrémů, přesto překypuje životem

Cestování

Při tom narazil na vrak armádního letounu Grumman SA-16A Albatross, který se tu zřítil před 68 lety.

Letoun spadl v lednu roku 1952, když plnil rutinní tréninkovou misi, při níž se měl přesunout z horského úkrytu do San Diega v Kalifornii a pak se zase vrátit zpět.

Posádka se zachránila, CIA si vyzvedla dokumenty

Jednalo se o přípravu na doprovodné operace CIA během studené války, kdy pomocí záchranných letadel vysazovala americká tajná služba své agenty v zemích, jako je Čína a Severní Korea na těžko přístupných místech, odkud měli proniknout na území země, v níž měli působit.

V půl sedmé večer 24. ledna 1952 však letadlu přestal fungovat jeden ze dvou motorů. V té chvíli byl stroj zhruba 3 500 metrů nad Údolím smrti. Letadlo rychle ztrácelo výšku, a tak byla jeho pětičlenná posádka nucena ze stroje urychleně vyskočit.

Do Pardubic přiletěl největší vrtulový letoun světa

Koktejl

Letoun nakonec havaroval v pohoří Panamint Range ve výšce zhruba 1200 metrů nad mořem.

Členové posádky se úspěšně zachránili a další den CIA vyzvedla dokumenty, které letadlo převáželo a které v něm zůstaly. Vrak, který dopadl na úbočí hory, už ovšem tajná služba neodstranila, protože by to bylo příliš náročné.

„Narazit při cestě za přírodou na takové nečekané dobrodružství bylo skvělé,“ komentoval svůj objev nadšený botanik a geolog Berger.

Thajské pohřebiště letadel se stalo neotřelou turistickou atrakcí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám