Hlavní obsah

Před 85 lety uhynul poslední vakovlk, filmoví experti ho teď představili v barvě

Novinky, Martin Vlk

Australská umělecká organizace National Film and Sound Archive of Australia (NFSA) v úterý zveřejnila kolorované video z roku 1933, na němž figuruje poslední známý zástupce vakovlka tasmánského. Originální záběry vačnatce Benjamina, který uhynul o tři roky později, pořídil australský vědec David Fleay.

Foto: Profimedia.cz

Kolorovaný snímek Benjamina, posledního známého vakovlka tasmánského, pocházející z roku 1933.

Článek

Unikátní kolorované video vakovlka tasmánského organizace zveřejnila v souvislosti s výročím Benjaminova uhynutí, od kterého v úterý uběhlo přesně 85 let. Tento den je v Austrálii rovněž národním dnem ohrožených druhů, který rozšiřuje povědomí o zvířatech, jimž rovněž hrozí vyhynutí.

Jedny z posledních dochovaných záběrů tohoto vačnatce, které pořídil vědec David Fleay v roce 1933, pochází ze zoologické zahrady v australském Hobartu v Tasmánii. O jejich kolorování se nyní postarali mezinárodní filmoví odborníci.

„Je to pečlivý proces, který zahrnuje hodně subjektivity a osobní kreativity s cílem interpretovat mnoho různých aspektů historie,” vysvětlil Daily Mailu zástupce NFSA Vick Gwyn.

Materiálů o tom, jakou měl vakovlk barvu srsti, neměli tvůrci projektu k dispozici příliš, a tak se spoléhali z velké části na dochované písemné popisy.

„Tyto popisy, v kombinaci s vědeckými kresbami a nedávnými 3D barevnými ztvárněními zvířete, nám pomohly získat jasnou představu o tom, jak srst vakovlka tasmánského vypadala,” řekl Samuel François-Steininger, jenž se na kolorování záběrů podílel.

Vědci našli způsob, jak oživit vyhynulého vakovlka tasmánského

Koktejl

Benjamin byl posledním známým jedincem tohoto druhu. Ačkoliv uhynul v roce 1936, oficiálně byl vakovlk tasmánský prohlášen za vyhynulého živočicha až roku 1982.

Na australské pevnině vakovlk tasmánský vyhynul už mnohem dříve, přežít se mu však podařilo právě v Tasmánii. V 19. století se tam ale tito vačnatci stali kořistí evropských usedlíků, kteří se obávali, že jim ohrožují stáda ovcí. K lovu je tehdy hnala dokonce i vláda, která za každého mrtvého jedince slibovala jistou finanční odměnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám