Hlavní obsah

Pražská zoo obnovila chov štětkounů

– Praha

Dva samci pralesních prasat– štětkounů afrických – nově obývají Rezervaci Dja v pražské zoo. Do zoo v Praze-Troji se vrátili po šesti letech, kdy je zahrada nechovala. Expozici nyní sdílí se skupinou kočkodanů Brazzových.

Štětkouni v pražské zoologické zahraděVideo: Marek Tereba, Novinky

 
Článek

Dva mladí samci přijeli do pražské zoo koncem loňského roku ze své domovské zoo v Holandsku. „Jména mají zatím pracovní, říkáme jim menší a větší podle vzrůstu. Uvidíme, zda se pro ně v budoucnu najde jiná a lepší přezdívka,“ uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

Na to ale reagoval ředitel zoo Miroslav Bobek. „Když už tohle pojmenování zavedli, tak si myslím, že by bylo hodně násilné zavádět jiná jména. Možnost vybrat jména veřejnosti dáváme u jiných zvířat, ale kdybychom to udělali tady, tak by jim chovatelé stejně říkali větší a menší,“ sdělil Novinkám.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Jeden z bratrů štětkounů v pražské zoo

Podle Miroslava Bobka jsou štětkouni celebritami zahrady.

Bratři přijeli do Prahy zatím jen na zkoušku. Pokud se jim bude v pražské zahradě dařit, plánuje je tamní vedení doplnit i o samici a časem smečku rozmnožit.

Velký návrat

„Štětkouny jsme měli v minulosti v Africkém domě vedle žiraf. Tu původní expozici štětkounů jsme poskytli hrabáčům, kteří do té doby měli jen její polovinu. Tím pádem došlo k tomu šestiletému přerušení jejich chovu,“ upřesnil Bobek.

„Volně žijící štětkouni jsou všežravci, kteří žerou všechno od ořechů přes výhonky rostlin až po hmyz. V lidské péči ale trpí obezitou, takže ta jejich potrava je výrazně odlišná, dostávají hlavně listovou zeleninu, případně z kořenové zeleniny ty druhy, které obsahují málo cukrů,“

Enrichment, tedy hrací prvky, je pro ně podle chovatele velmi důležitý. „Pro prasata, jako velmi chytrá zvířata, je důležitý dvakrát než pro jiná zvířata,“ řekl Brandl.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Výběh štětkounů v Zoo Praha

„Pokud jim ho nenabídneme my, najdou si ho často sami. Nedávno pro zábavu převraceli speciální gumové podlahy, které jsou v zázemí,“ sdělil s úsměvem chovatel.

S opičkami jim to funguje

Kočkodani a štětkouni se potkávají i ve volné přírodě. Je tam možný i určitý vztah, kdy kočkodani na stromech signalizují štětkounům, že ten strom zrovna plodí. Čili štětkouni se za hlasem kočkodanů mohou stáhnout k tomu stromu a živit se spadlými plody," vysvětlil Pavel Brandl.

Zážitek je zajímavější i pro návštěvníky, a to proto, že je obydlené stromové patro i zem.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Kočkodan Brazzův

Štětkouni jsou doma ve střední Africe v listnatých a smíšených lesích a v buši. Žijí ve skupinách, které vede dominantní samec.

„Štětkoun africký dostal jméno podle protáhlých ušních boltců zakončených štětkou delších chlupů. Prozatím je považován za poměrně hojného, ale podobně jako kočkodan Brazzův bývá častou kořistí pytláků. V některých oblastech je také pronásledován zemědělci, protože jim poškozuje úrodu. V neposlední řadě štětkouna ohrožuje také úbytek prostředí v důsledku rozšiřování lidského osídlení ve střední Africe,“ vysvětlil kurátor Jan Mengr.

Nejnovější pavilon Zoo Praha – Rezervace Dja – se návštěvníkům otevřel 28. září 2022. Jeho hlavními obyvateli je rodinná skupina goril nížinných, které společnost dělají guerézy pláštíkové. Kromě kočkodanů a štětkounů pak návštěvníci na cestě pralesem potkají osináky africké a talapoiny severní. Stylizovanou kamerunskou vesnici doplňují svými expozicemi krysy obrovské a kaloni plaví.

Štětkouny africké chovají také zoo v Ostravě, Olomouci či ve Dvoře Králové.

Foto: Pavel Vlček, zoo Ostrava

Štětkouni v zoo v Ostravě

Reklama

Výběr článků

Načítám