Hlavní obsah

Pracovníci záchranných stanic budí netopýry a dávají jim na posilněnou červy

Praha

Zaměstnanci Českého svazu ochránců přírody se v úterý sjeli do Domu ochránců přírody v pražské Michli, aby po zimě probrali celkem 28 netopýrů. Cílem setkání bylo netopýry nakrmit před vypuštěním do volné přírody a také se vzájemně proškolit v péči o zraněné jedince. Naše kamera probouzení a krmení netopýrů několika druhů zachytila.

Jak se budí netopýřiVideo: Novinky

 
Článek

Netopýři se teprve v těchto dnech budí ze zimního spánku. Před návratem do volné přírody je ještě čeká posilnění v podobě dávky živých červů.

„Po celé zimě bývají hodně hubení, a tak se musí pár dní dokrmovat,“ vysvětlila předsedkyně základní organizace Nyctalus Dáša Ciglerová.

Zimu strávili tito jedinci v bedýnkách ve speciální jeskyni ochránců přírody ve středočeském Srbsku. „Jsou v podzemních prostorách v jeskyňářské základně. Třídíme je tam podle druhů, pohlaví i místa nálezu. Celou zimu je kontrolujeme, aby měli k dispozici čistou vodu,“ vysvětila Ciglerová.

Foto: Novinky

Netopýři sní po zimě několik desítek červů

Po zimním období se netopýři dostali právě do rukou zaměstnancům ochránců přírody, aby je připravili na návrat do volné přírody.

Po probuzení 40 červů

Pomoci sem přijela i pracovnice Záchranné stanice Makov Jiřina Račanová. „Každý by měl sníst tak 40 červů, ale nepočítám to. On přestane, když už má dost,“ řekla.

„Dnes se tady nakrmí a někteří vyletí hned. Tedy ti, kteří jsou v dobré kondici. Ti, kteří potřebují ještě pár dní, tak ti vyletí během následujících dnů,“ doplnila Dáša Ciglerová.

Probuzení netopýři bydlí v krabici na stole

Koktejl

Netopýři musí mít pro návrat do volné přírody vhodné podmínky, jde zejména o to, aby nepršelo a silně nefoukalo. „Noční teploty navíc nesmí klesnout pod tři stupně Celsia,“ dodala Ciglerová.

K ochráncům přírody se netopýři většinou dostanou kvůli výběru špatného místa pro přezimování. „Ti netopýři, které máme tady, se usídlili na balkoně jednoho pražského panelového domu,“ upřesnila Ciglerová.

Foto: Novinky

Jak se budí netopýři

Nad hlavy Pražanů vzlétlo dvě stě netopýrů

Domácí

Netopýři ale mohou třeba i vlétnout do bytu. „Často jsou to také celé kolonie, které po kácení stromů nebo při stavebních úpravách přijdou o úkryt,“ vysvětlila Ciglerová.

Občas je ale také najdou zraněné lidé třeba na chodníku či v parku. Ročně se přes zimu dostane do českých záchranných stanic několik tisíc netopýrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám