Hlavní obsah

Pozor, padají ztuhlí leguáni, varuje meteorologická služba v USA

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádné ochlazení zasáhlo jihovýchod USA. Teploty v noci na středu na některých místech klesly až ke 4 stupňům Celsia, což je v subtropických a tropických oblastech Floridy mimořádná zima. V těchto podmínkách dochází u studenokrevných leguánů k dormanci. Během ní se jejich životní funkce zpomalí a zvířata ztuhnou. Až devítikilová zvířata pak mohou padat ze stromů a znamenají tak i nebezpečí pro kolemjdoucí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Národní meteorologický úřad (National Wetaher Service – NWS) v Miami vydal varování kvůli změně počasí. Netýká se však ani tak povětrnostních podmínek, jako spíš padajících leguánů, informovala CNN. Teplotní výkyvy, které nyní zasáhly státy od Louisiany přes obě Karolíny až po Floridu, totiž způsobují, že se u těchto studenokrevných živočichů dostaví takzvaná dormance.

To je stav, kdy se dočasně zastaví či omezí fyziologické procesy živého organismu, v tomto případě leguánů. Dormance se u nich začíná projevovat, když teplota spadne na čtyři až pět stupňů Celsia. „Teplota, při níž dochází k dormanci, velice záleží na velikosti leguána,“ uvedl Ron Magill, ředitel komunikace zoologické zahrady v Miami. Obecně lze říci, že čím větší leguán, tím je schopen snést studenější počasí.

Mnoho leguánů se na tyto výkyvy teplot dokázalo adaptovat. Když se začne kriticky ochlazovat, vyhledávají tato zvířata mělké nory, kde by mohla nerušeně ztuhnout. Často se pohybují i v blízkosti větších vodních ploch, kde teplota vody bývá teplejší než teplota okolního vzduchu.

Leguáni jsou považováni za škodnou

Přesto stále velké množství leguánů zastihne pokles teploty na větvích či krajích střech. Ztuhlí leguáni nejsou schopni se ve výškách udržet, a často tak padají na zem. Dospělí samci přitom mohou měřit až 1,5 metru a vážit až devět kilogramů. Nebezpečí zranění, pokud někoho trefí, je tak poměrně velké.

Aligátoři přežívají zimu s čumáky trčícími z ledu

Koktejl

O samotné zdraví leguánů se však nikdo příliš nestará. Jsou považováni za invazivní druh a škodnou. Pro řadu lidí pak bude leguání dormance vítanou příležitostí, jak se jich snadno zbavit, podotýká CNN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám