Hlavní obsah

Pouze pro dospělé. Výstava o historii erotiky v Praze

– Praha
Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Jak to vypadalo v pražských prvorepublikových veřejných domech, či jaké první sexuální pomůcky se v Československu vyráběly, ukazuje výstava Praha dekadentní, která v Galerii Tančícího domu mapuje historii zakázaného erotického průmyslu v Praze. A to bez cenzury. Podle organizátorů se jedná o dosud nejkontroverznější výstavu, která, jak slibují, návštěvníky pobouří i vzdělá.

Pouze pro dospělé. V Tančícím domě probíhá výstava o historii erotiky v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„My jsme udělali tuto výstavu bez cenzury, aby návštěvníci mohli vidět, co se v období 20. století v Praze skutečně dělo. Žádná přikrytá nahá těla, žádná cenzura,” řekl Novinkám ředitel Galerie Tančící dům Robert Vůjtek, který přiznal, že počítá, že pro některé návštěvníky bude výstava příliš odvážná.

Historií dekadentní Prahy jsou návštěvníci prováděni doslova od A do Ž, výstava je totiž uspořádaná podle abecedy do 30 témat spojených s erotikou v hlavním městě. Kromě přízemí je tak příznačně umístěna i ve dvou suterénech Tančícího domu.

Foto: Novinky

Výstava je tematicky uspořádaná abecedně od A do Ž.

Výstava návštěvníky zavede například do vykřičených domů první republiky, ukáže počátky striptýzů v 60. letech minulého století či historii erotických snímků, které v minulém století vznikaly mimo dohled státní cenzury.

„Máme zde také raritu, což jsou zdravotní knížky prostitutek, které se v Československu dochovaly pouze ve dvou kusech a máme je zapůjčené z policejního muzea,” doplnil Vůjtek.

Foto: Novinky

Dřevěná vagína z počátku 20. století.

Kromě témat spojených s prostitucí se výstava zabývá životem sexuálních menšin od dob Rakouska-Uherska až po sametovou revoluci. A jsou zde také představeny expozice dámského spodního prádla z celého 20. století či první podomácku vyráběné erotické pomůcky v Československu, jako je například dřevěná vagína z počátku 20. století.

Vaginální monstra oslavují vulvy a děsí pražské kolemjdoucí

Kultura

Většina věcí spojená s erotikou byla po většinu 20. století zakázaná, lidová tvořivost si přesto dokázala najít cesty, jak zákazy obejít a předměty získat.

„Například v 70. letech se prodávali takzvané masážní strojky, které sice byly určené k úplně něčemu jinému, ale spousta zvídavých lidí vědělo, že se dají použít také jako sexuální pomůcka,” přiblížil jeden z pamětníků předrevolučního erotického průmyslu Oldřich Widman, který se na přípravě výstavy podílel.

Foto: Novinky

Jako erotické pomůcky sloužily během cenzury například masážní strojky

Výstava, která vznikla ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy, Muzeem Policie ČR a městskými částmi Praha 2 a Praha 3, probíhá od úterý 11. května až do konce března příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám