Hlavní obsah

Svišť Phil spatřil svůj stín a potvrdil slova české meteoroložky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlodavec z pensylvánského městečka Punxsutawney během tradičního rituálu předpověděl, že zima letos bude pokračovat dalších šest týdnů. Shoduje se tak s názorem přední české meteoroložky Dagmar Honsové. Novinky ceremoniál sledovaly živě.

Záznam: Svišť Phil předpovídá, jak bude dlouhá zimaVideo: AP

 
Článek

Obyvatelé Punxsutawney mohou podle letošní předpovědi očekávat dalších šest týdnů tuhou zimu. Svišť Phil totiž spatřil svůj stín a zklamal všechny, kteří přivolávali brzké jaro. Verdikt byl oznámen zhruba v půl druhé odpoledne našeho času.

Svišť Phil určuje počasí v Pensylvánii už od konce devatenáctého století, jeho úspěšnost však není nijak závratná, dlouhodobě se pohybuje pod 40 procenty, v posledních 30 letech však vzrostla na téměř poloviční úspěšnost.

Ve skutečnosti je Philova predikce předem stanovena skupinou, která má sviště na starosti, na malém kopci Gobbler's Knob u Punxsutawney. Místo se nachází asi 65 mil (105 kilometrů) severovýchodně od Pittsburghu.

Ceremoniál celosvětově proslavila komedie Na Hromnice o den více (Groundhog Day) z roku 1993 s Billem Murrayem a Andie MacDowellovou v hlavních rolích.

Vloni svišť předpověděl tuhou zimu, o rok dříve dal lidem naději na příchod brzkého jara.

Honsová brzké jaro také nečeká

Novinky letos požádaly meteoroložku Dagmar Honsovou o předpověď ještě před vyvrcholením slavnostního ceremoniálu a ta se nakonec shoduje s výsledkem ceremoniálu.

„Teploty v Punxsutawney jsou zimní – po ránu klesají pod bod mrazu, v maximech se zastavují do 3 °C, od pátku se ale očekávají celodenní mrazy a o víkendu půjdou teploty výrazně dolů – budou klesat v ranních minimech až k -17 °C, v maximech v sobotu -7 °C, v neděli -4 °C. A pravé zimní počasí bude následovat nejméně i příští týden,“ očekává Honsová.

Na Hromnice o robota více. Ochránci zvířat chtějí sviště Phila ušetřit

Koktejl

„Amerika má před sebou v tomto týdnu další zimní bouři pojmenovanou Landon, která se potáhne od Mexického zálivu do Nové Anglie. A její hlavní příčinou je silný polární vortex, který nebude slábnout ani v nejbližší době. Takže to na brzké jaro zrovna nevypadá,“ myslí si česká meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám