Hlavní obsah

Poslední ze slavných „goril v mlze” je nejspíš po smrti

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední ze skupiny goril, jež proslavila bioložka Dian Fosseyová a kterou díky její knize a následném filmu Gorily v mlze znal celý svět, nejspíš uhynula. Samička Poppy, která se narodila devět let poté, co Fosseyová v roce 1967 ve Rwandě zřídila svůj výzkumný tábor, byla naposledy viděna v srpnu loňského roku. Od té doby ji vědci nemohou vystopovat. Informovala o tom CNN.

Foto: Profimedia.cz

Gorila Poppy

Článek

Nezapomenutelný příběh bioložky, která poprvé ukázala světu gorily nikoli jako nelítostné zabijáky ale jako citlivá a inteligentní stvoření, se zřejmě definitivně uzavřel. Oznámily to pracovníci neziskové organizace, která nese jméno Dian Fosseyové a pokračuje ve rwandských horách v její práci.

Poppy byla posledním žijící gorilou patřící do skupiny, kterou Fosseyová zkoumala. Často o ní referovala jako o „půvabném malém zlatíčku, které by nemohlo udělat nic špatného“. Po Fosseyové tragické smrti Poppy dál pozorovali lidé z organizace Fossey Fund. A majestátní gorila si pro vědce připravila několik překvapení.

Foto: Profimedia.cz

Samičky Poppy (vpravo) a Murraha

Poprvé je překvapila tím, že během svého života vystřídala několik tlup, což do té doby vědci považovali za nereálné. Před dvěma roky pak své pozorovatele šokovala, když ve svých 41 letech přivedla na svět mládě. Stala se tak nejstarší gorilou pozorovanou ve volné přírodě, které se to povedlo.

Foto: Profimedia.cz

Dian Fosseyová

„Díky možnosti pozorovat Poppy v tolika etapách jejího života získali výzkumníci obrovské množství vědomostí,“ uvedla Tara Stoinskiová, prezidentka organizace Fossey Fund v tiskovém prohlášení.

„Naučila nás mnoho o sociálním a pohlavním životě gorilích samic, jejich hierarchii a samozřejmě o jejich osobnostech,“ dodala.

Odkaz americké vědkyně

„Je skvělé, že jsme měli tolik informací o jejím mladí díky Dianiným deníkům. Poppy byla jednou z jejích oblíbenkyň a bereme jako obrovské privilegium, že jsme ji mohli poznat a pozorovat ji v jejích posledních dnech,“ uvedla seniorní poradkyně organizace pro program goril Veronica Vecelliová na adresu zvířete, jemuž by letos v dubnu bylo 43 let.

„Když si uvědomíme hodnotu veškerého života, budeme méně lpět na minulosti a můžeme se více soustředit na záchranu budoucnosti.“
poslední zápis v deníku Dian Fosseyové

Bioložka Dian Fosseyová založila ve Rwandě výzkumnou stanici ležící v pohoří Virunga mezi horami Karisimbi a Visoke. Milovaným gorilám zasvětila celý svůj život, na stanici strávila s přestávkami 18 let. Vedla kampaň proti pytláctví a na záchranu goril. Díky ní a jejímu výzkumu změnili lidé svůj pohled na tato jedinečná zvířata.

Foto: Profimedia.cz

V roce 1988 byl do kin uveden biografický film Gorily v mlze se Sigourney Weaver v hlavní roli. Zahrála si v něm mimo jiné i sestra Poppy jménem Maggie.

Fosseyová byla v prosinci roku 1985 - dva roky poté, co vydala slavnou knihu Gorily v mlze - zavražděna ve své chýši. Kdo tehdy 53letou vědkyni zabil, zůstává nejasné. Rwandské úřady obvinili jejího asistenta, v podezření je ale i tehdejší rwandská vláda, která se údajně obávala, že by výzkumníci mohli odhalit její kontakty s pytláky a překupníky zlata.

Poslední zápis v Dianině deníku zněl: „Když si uvědomíme hodnotu veškerého života, budeme méně lpět na minulosti a můžeme se více soustředit na záchranu budoucnosti.“

Když Fosseyová přišla do Rwandy, na světě žilo ve volné přírodě 240 goril. I díky odvážné bioložce se při posledním sčítání v roce 2016 jejich počet rozrostl na 660.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám