Hlavní obsah

Porota byla nejdřív moc přísná. Rekord pro obří Eiffelovku ze sirek nakonec platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modelář Richard Plaud, který nedávno ztroskotal s pokusem o zanesení své sedmimetrové Eiffelovy věže ze statisíců zápalek do Guinnessovy knihy rekordů, se může radovat. Porota změnila původní zamítavé stanovisko a oznámila, že výkon 47letého Francouze oficiálně uznává.

Foto: Richard Plaud, Reuters

Model Eiffelovy věže od Richarda Plauda vystavený ve francouzském Saujonu

Článek

Zástupce hodnotitelů Mark McKinley připustil, že porotci byli „poněkud přísní“. „S radostí přiznáváme, že jsme byli příliš přísní. Richardův pokus je vskutku úžasný,“ prohlásil podle serveru BBC.

Plaud, nadšenec z Montpellier-de-Médillan na západě Francie, pracoval na svém modelu, vysokém 7,19 metru, osm let a spotřeboval na něj 706 900 zápalek. Správcům registru rekordů ale vadilo, že autor nepoužil sirky koupené v supermarketu.

Dřívka mu totiž dodával přímo výrobce sirek bez hlaviček s hořlavou sloučeninou. Problémem byl i fakt, že na začátku, kdy modelář ještě stavěl ze zápalek koupených v obchodě, hlavičky ručně neseškrábal, nýbrž je uštípl.

„Jsem velmi příjemně překvapen,“ řekl autor díla podle serveru LaDepeche.fr. Vyjádřil naději, že svůj model bude moci vystavit u příležitosti nadcházejících letních olympijských her v Paříži.

Dosavadním držitelem rekordu v kategorii Eiffelovy věže zhotovené ze zápalek byl Libanonec Toufic Daher. V roce 2009 postavil model pařížské dominanty vysoký 6,53 metru.

Francouz postavil ze zápalek obří Eiffelovku, rekord mu ale neuznali

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám