Hlavní obsah

Policisté chrání motýly

Právo, AA

Vysoké pokuty a tresty tří až pěti let vězení hrozí dřevorubeckým firmám, které ilegálně kácejí stromy v mexickém státě Michoacán. Lesy jsou zimovištěm stěhovavých motýlů monarchů, kteří se sem na podzim stahují v miliónových hejnech ze severní Ameriky.

Článek

Nová legislativa je součástí ochranářské operace, kterou vyhlásily mexické úřady. Rezervaci a její okolí střeží zvláštní policejní jednotka, vyzbrojená vrtulníky a moderní sledovací technikou. Policie zatím zatkla 28 osob, zabavila na tři stovky kamiónů s pokácenými stromy a uzavřela 17 dřevorubeckých závodů. "Musejí jít věci na kloub," uvedl mexický spisovatel Homero Aridjis ze Skupiny sta sdružující ekologicky smýšlející intelektuály.

Motýli lákají turisty

Zátah proti nezákonné těžbě je výsledkem jejich kampaně. Policie "musí jít do velkých dřevařských firem, na politiky a byznysmeny, kteří stojí v pozadí. Ti vždycky unikají," dodal. Přílet pestrých hejn motýlů každoročně láká kolem dvou set tisíc turistů a představuje významný ekonomický přínos pro oblast. Monarchové však přilétají v posledních letech v menším množství a odborníci se přou, jde-li o přirozený výkyv v četnosti populace nebo o důsledky lidských zásahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám