Hlavní obsah

Pohřeb nadvakrát, britská nemocnice poslala ke kremaci jiného nebožtíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice ve městě Cwmbran v jižním Walesu o víkendu zveřejnila prohlášení, v němž se omlouvá za politováníhodnou chybu. Před nedávnem totiž vydala do krematoria nesprávné tělo, a rodina zesnulého tak musela opakovat pohřeb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ač to může znít velmi morbidně, vydávání zemřelých je pro pracovníky nemocnice v Cwmbranu v zásadě rutina, při níž se postupuje podle přesně definovaných pravidel. Zhruba před třemi týdny však selhal lidský faktor a z nemocnice se do krematoria vydalo tělo označené jako někdo jiný.

To velmi zasáhlo především rodinu zesnulého, která se o záměně dozvěděla až zhruba dva týdny po pohřbu. Ke cti však nemocnici slouží skutečnost, že na záměnu přišla na základě vlastních kontrolních mechanismů a k problému se postavila čelem s tím, že jde o naprosto ojedinělou záležitost.

Rodině se omluvilo vedení celého britského zdravotnictví: „Slovy nelze vyjádřit, jak moc je nám to líto. Setkali jsme se s rodinou, abychom ji o této situaci plně informovali a nabídli jí podporu,“ uvedl mluvčí zdravotní komise.

Nemocnice pak také oznámila, že stále probíhá vyšetřování tohoto politováníhodného incidentu, ale že k němu vedle lidského faktoru značnou měrou přispěla také skutečnost, že omylem vydaný nebožtík již neměl žádné žijící příbuzné.

Server The Guardian v této souvislosti připomíná, že prakticky totožná situace nastala i na začátku roku 2015. Tehdy se konalo poslední rozloučení se zesnulým poslancem Philipem Bradbournem a později se ukázalo, že i místo něj zpopelnili a pohřbili někoho jiného. Ani Bradbourn totiž na konci života již neměl žádnou rodinu.

Omylem mumifikovaný muž byl po 128 letech pohřben a dostal zpět své jméno

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám