Hlavní obsah

Po vydatných deštích rozkvetla poušť Atacama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco jiné části Chile sužuje devastující sucho, poušť Atacama je od června zkrápěna vydatnými dešti. Vyprahlá zem se tak opět jednou dočasně zazelenala a rozkvetla pestrobarevnými květy.

BEZ KOMENTÁŘE: Jindy pustina, po vydatných deštích se poušť Atacama proměnila v oázu květů.Video: Reuters

 
Článek

Jindy vyprahlé a pusté pláně na severu Chile nasákly toto zimní období (na jižní polokouli právě probíhá zima) dostatek vláhy, aby se v některých oblastech zazelenaly a rozkvetly pestrobarevnými květy.

Tento fenomén se vyskytuje téměř na všech pouštích světa, když jsou srážky neobvykle vysoké.

Důležité jsou však i jiné faktory. „Obecně řečeno, uvádí se, že kvetení pouště je možné pozorovat při srážkách nad 15 milimetrů. Jiní tvrdí, že při srážkách nad 20 milimetrů,“ uvedl chilský biolog Roberto Contreras. „Nicméně například v Totoralu spadlo 18 milimetrů a jev jsme nepozorovali. Musí se tedy sejít víc faktorů,“ dodal biolog.

Drastické sucho proměnilo chilské jezero v poušť

Koktejl

V některých místech pouště letos spadlo až 80 milimetrů srážek, takže lze očekávat, že v těch místech poušť rozkvete ještě do větší krásy. V druhé půlce září proto národní park Llanos de Challe očekává výrazný nárůst turismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám