Hlavní obsah

Po Václavském náměstí se proháněli běžci ve spodním prádle

Novinky, Karolína Vrbasová
Praha

Pražské Václavské náměstí se v pátek stalo dějištěm netradičního happeningu. Skupina mladých lidí se tu svlékla do spodního prádla a zaběhala si po náměstí, aby vyjádřila svou podporu hnutí fair trade.

Běžci ve spodním prádle fair tradeVideo: Novinky

 
Článek

"Během ve spodním prádle chceme dát najevo, že máme rádi fair trade a jsme hrdí na to, že jej nakupujeme," uvedl k akci Tomáš Bílý z pořadatelské organizace NaZemi. "Chceme také ukázat, že pod souslovím fair trade si dnes už lidé nemusí představovat jen kávu, čokoládu nebo čaj," dodal Bílý.

Do běžeckého happeningu s názvem Běžím za Fairtrade! se zapojilo asi 25 lidí mezi 18 až 35 lety.

Účastníci s transparenty se svlékli do spodního prádla před sochou svatého Václava a poté několikrát oběhli střední část Václavského náměstí. Spodní prádlo, které běžci na happening oblékli, bylo ušito z bavlny certifikované Fairtrade a BIO.

Co je fair trade

Spravedlivý obchod neboli fair trade je způsob obchodu, jehož cílem je přímá a účinná podpora znevýhodněných pěstitelů a řemeslníků z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Je založen na vytvoření partnerství mezi producentem na straně jedné a spotřebitelem na straně druhé.

Zdroj: www.fairtrade.cz

Mnozí z drobných pěstitelů díky účasti v systému fair trade ztrojnásobili svoje výdělky a postavili ve svých komunitách školy či studny. "Někteří lidé říkají, že ať kupujete, co kupujete, stejně je to jedno. Myslí si, že se špatnými životními podmínkami lidí v rozvojových zemích nemohou nic udělat. Ale to je omyl nebo výmluva. Často máme na výběr a můžeme si vybrat zboží vyrobené v lepších podmínkách. A tím podpořit jeho výrobce," říká Miroslav Plachý z Poděbrad, jeden z účastníků happeningu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám