Hlavní obsah

Po smrti se lidé mohou přeměnit v kompost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠVÉDSKO

Svědomití ekologové budou mít zakrátko možnost postarat se, aby ani po smrti neznečišťovali životní prostředí, a naopak pomohli tvorbě nové zeleně. Ekologický "život po smrti" jim totiž slibuje švédský pohřební ústav Promessa Organic.

Foto: archiv autora

Helena Růžičková se Stanislavem Zindulkou v televizním seriálu Vlak dětství a naděje.

Článek

Jeho metoda je založena na sublimačním sušení mrtvých těl pomocí tekutého dusíku. Nejprve je mrtvola zmražena na -196 stupňů Celsia a zvukové vibrace poté rozdrtí křehké ostatky na jemný prášek, který lze "vrátit do ekologického cyklu".

"Náš ekologický pohřeb redukuje nepříznivý dopad na nejdůležitější zdroje - vodu, vzduch a půdu," vysvětluje šéfka firmy Susanne WiighMaesaková.  

Na hrobě vyroste strom

Po procesu zmrazování jsou ostatky v sypkém stavu uloženy do schránky vyrobené z kukuřičného škrobu a pohřbeny do mělkého hrobu. Příbuzní pak zde mohou vysadit keř nebo strom.

"Vzniklý kompost vyživuje rostlinu, která se stane symbolem zemřelého, takže víme, kam se tělo našeho blízkého podělo," vysvětluje ředitelka, která by se prý po smrti ráda stala bílým rododendronem. Společnost požádala o patentování své metody v 35 zemích světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiče pěstovali na synově hrobě konopí

Italská policie zatkla manželský pár, který vědomě pěstoval konopí na synově hrobě. Šestašedesátiletý otec a sedmapadesátiletá matka z Levanta v Ligurii...

Nebožtík se ohlásil mobilem

Scénku jako vystřiženou z hrůzostrašného hororu prožila na vlastní kůži mladá vdova z belgického Rochefortu. Dvaatřicetiletého manžela, který zahynul při těžké...

Výběr článků

Načítám