Hlavní obsah

Po nehodě přišili lékaři muži na ruku palec z jeho nohy

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bristol

Devětadvacetiletý Ir přišel při loňské nehodě o palec u ruky. Aby však mohl i nadále vykonávat svou práci, rozhodl se pro velmi neobvyklý zákrok. Lékaři mu amputovali palec u nohy, aby ho posléze přišili na ruku.

Foto: Profimedia.cz

James Byrne po úspěšném zákroku

Článek

James Byrne, který nyní žije v anglickém Bristolu, v prosinci loňského roku řezal dřevo a pila mu omylem zajela i do ruky, takže přišel o palec. Prst byl ale ve velmi špatném stavu a plastickým chirurgům se ho tedy nepodařilo zdárně přišít zpátky, uvedla BBC.

„Zkoušeli jsme všechno, včetně pijavic, aby se palec začal opět prokrvovat, ale nic nefungovalo. Nenávratně jsem svůj prst ztratil a nemohl jsem levou rukou nic zvednout. Život bez jedné ruky byl pro mě ale nepředstavitelný, nemohl bych totiž pracovat,“ řekl Byrne.

Aby tedy mohl Byrne nadále vykonávat své povolání dlaždiče, zvolili lékaři z nemocnice v Bristolu další, ač netradiční řešení.

Foto: Profimedia.cz

Palec z Byrneovy levé nohy přišitý na levou ruku

„Chirurg Umraz Khan mi řekl, že sice přijdu o část nohy, ale budu mít svůj vytoužený palec na ruce. Myslel jsem, že si ze mě utahuje, byl však naprosto vážný. No a devět měsíců poté ta podivná operace proběhla,“ řekl Byrne.

Palec jako z kresleného filmu

Poměrně vzácný chirurgický zákrok trval osm hodin a zapojily se do něj dva lékařské týmy, jeden pracoval na noze, druhý na ruce. Tento náročný výkon se vydařil a Byrne už je týden po operaci schopen novým palcem hýbat.

V následujících týdnech však musí ještě podstoupit fyzioterapii, aby si na novou situaci zvykl. Nejenže se musí sžít s nezvykle vypadajícím palcem u ruky, ale kvůli chybějícímu palci u nohy bude muset hledat novou rovnováhu.

Foto: Profimedia.cz

Byrneova noha po amputaci palce

„Ten palec vypadá jako z kresleného příběhu. Jako by ho rozplácla palička,“ řekl deníku Irish Independent Byrne.

„Estetická stránka mě ovšem vůbec nezajímá. Podstatné je, že mám opět plně funkční ruku. Nikdy mě nenapadlo, že by mohlo být něco takového možné, lékaři a sestry však odvedli vynikající práci,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám