Hlavní obsah

Po královně ocenili Camillu i Britové. Na žebříčku popularity se sune vzhůru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná manželka následníka trůnu prince Charlese byla Brity dlouho považována za tu, která vlastně pomáhala rozbít vztah Charlese a princezny Diany. Díky vzorné práci pro královskou rodinu a podpoře svého manžela se pohled britské veřejnosti na Camillu začíná pomalu měnit. Zejména ve světle skandálu prince Andrewa a odchodu prince Harryho a vévodkyně Meghan.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Camilla při návštěvě centra Haven Paddington pro oběti sexuálních zločinů

Článek

V prvních letech 21. století vládlo všeobecné přesvědčení, že by se Charles neměl ucházet o královskou korunu a ta by po smrti Alžběty II. měla přijít na hlavu prince Williama. Britové ještě měli v živé paměti drama rozvodu Charlese a Diany a hůř než Charles si na veřejnosti vedla snad už jen jeho životní láska Camilla Parker Bowlesová.

Jenže v roce 2022 je vše jinak. Královna u příležitosti svého platinového jubilea podpořila Camillu, když prohlásila, že by měla po nástupu Charlese na trůn nést titul královna manželka. Tedy titul, na který princ Philip, manžel královny Alžběty, nikdy nedosáhl.

Podle průzkumu, který následně provedl britský bulvární deník Daily Mail, se ukazuje, že vévodkyně z Cornwallu začíná být konečně oblíbená. V žebříčku popularity se v loňském roce dostala před vévodkyni Meghan a za poslední rok si polepšila o 16 procentních bodů. Nejpopulárnější je stále královna, následovaná princem Williamem a vévodkyní Kate, následuje princezna Anna, princ Charles a právě vévodkyně Camilla.

V záporných hodnotách (více než polovina respondentů odpověděla, že členy vnímají negativně) se pak pohybují princ Harry, vévodkyně Meghan a suverénně nejméně oblíbený princ Andrew.

Diana by byla lepší, myslí si stále většina lidí

Zhruba 55 procent dotazovaných si myslí, že by se Camilla měla stát královnou manželkou a pouhých 28 procent lidí tvrdí opak. Dalších 17 procent pak neví. Na otázku, zda by Camilla byla dobrou královnou, pak kladně odpovědělo 43 procent lidí, záporně naopak 29 procent lidí. Pouhých 35 procent si pak myslí, že by královský titul měl přejít přímo na prince Williama a 51 procent lidí přeje titul Charlesovi. To je velký posun oproti období před několika lety.

Princ Charles vzdal hold královně Alžbětě k 70. výročí od jejího nástupu na trůn

Zahraniční

Ještě v roce 2015 průzkumy deníku Daily Mail hovořily o tom, že většina lidí si Camillu jako královnu nepřeje. Tehdy byli zdaleka nejpopulárnějšími členy královské rodiny princové William a Harry.

Zdá se, že zejména ve světle afér jiných členů královské rodiny Britové oceňují, že Camilla zkrátka dělá přesně to, co se od manželky následníka trůnu očekává – podporuje svého chotě a zaštiťuje bezpočet charitativních akcí.

Ovšem britskou veřejnost si Camilla ani zdaleka ještě nezískala. Přes 58 procent Britů by před Camillou stále upřednostnilo princeznu Dianu, pokud by žila.

Camilla jako královna bude mít korunu královny matky s legendárním diamantem

Koktejl

Jak podotýká server Newsweek, tvůrci průzkumu se ptali pouze, zda by lidé chtěli, aby Camilla měla titul královna manželka, nebo ne. V průzkumech společnosti YouGov je tato otázka doplněna o to, zda by lidé raději upřednostnili, aby Camilla měla titul princezna manželka.

V tom posledním pak lidé loni v listopadu právě této variantě dávali přednost. Královská rodina nyní nutně podporu veřejnosti potřebuje a zůstává otázkou, zda si ji Camilla dokáže vybojovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám