Hlavní obsah

Plzeňský učitel biologie vypreparoval kostru unikátní ryby. Je prvním v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od loňského července pracoval plzeňský učitel biologie Pavel Zuber na preparaci jednoho z nejpodivuhodnějších mořských živočichů – leskyně skvrnité. Kostra této ryby, která je jediným plně teplokrevným druhem ryby na světě, už visí na jeho stěně. Stal se tak prvním Evropanem, který to jako amatérský preparátor dokázal.

Preparátor ryb Pavel Zuber Video: Archiv Pavla Zubera

 
Článek

Leskyni vážící přes 50 kilogramů ulovili rybáři na Novém Zélandu a do České republiky byla dovezena ke gastronomickým účelům.

„Po odstranění masa jsem rozdělil kostru na několik částí a po jejich vypreparování jsem ji dal zase dohromady. Náročná byla především manipulace, kdy kostra je rozměrná a velice křehká. Je obtížné ji upevnit tak, aby byla možná další práce a zároveň nedošlo k jejímu poškození,“ přiblížil svoji práci Zuber.

Vědci objevili první teplokrevnou rybu

Domácí

Upozornil také na to, že si musel pořizovat velice pečlivou fotodokumentaci všech kostí pod tkáněmi, aby je pak po jejich preparaci správně složil.

„Nevím o tom, že by se další kostra tohoto druhu v Evropě nacházela. Dohledal jsem, že na světě existují pouze tři exempláře, z toho dva jsou staré a jeden nepovedený,“ dodal Zuber.

Tajemství leskyně objevili nedávno

Na to, že leskyně je teplokrevnou rybou, přišli vědci nedávno. Dva američtí biologové v roce 2015 u jednoho z čerstvě ulovených exemplářů zjistili, že teplota ryby byla o pět stupňů vyšší než mořské vody.

Při dalším zkoumání zjistili, že si teplo vyrábí pohyby prsních ploutví a pomocí složitého systému tepelné výměny v cévách si dokáže udržet tělesnou teplotu vyšší, než je okolní prostředí. Maso z leskyně je také vyhlášenou pochoutkou.

Osteologické preparaci se Zuber věnuje už 25 let. „V posledních letech se soustředím na rybovité obratlovce. Mám přes pět stovek rybích lebek a několik celých koster,“ uvedl už dříve pedagog.

Ten má ve své sbírce například 2,5 metru dlouhého mečouna nebo 90kilogramového halibuta.

Foto: Pavel Zuber

Kostra leskyně už visí Pavlu Zuberovi na stěně.

Reklama

Související témata:
Preparace ryb

Výběr článků

Načítám