Hlavní obsah

Plzeňské mládě nosorožce se má čile k světu, asi dostane indické jméno

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Teprve dvoudennímu mláděti vzácného nosorožce indického, které se v neděli nad ránem narodilo v zoologické zahradě v Plzni, se daří dobře. Dokládají to úterní videozáběry, které pro redakci natočil jeden z ošetřovatelů. Do pavilónu totiž nikdo jiný nesmí.

Mládě nosorožce v plzeňské ZOOVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Matka mládě okamžitě přijala bez jakýchkoliv problémů. Stará se nejlépe, jak může, ať už se jedná o kojení, nebo o další péči. Nyní si mláďátko samozřejmě brání a schovává si ho za sebe, ale je vidět, že jim to klape,“ řekl Právu ošetřovatel Robert Bultas.

Nosorožčí „holčička“ je podle všeho zdravá a vitální. Zoo zatím nehlásí žádné komplikace, čemuž napomáhá i to, že osmiletá matka mláděte, samice Manjula, je druhorodičkou.

„Mládě se deset minut po porodu postavilo na nohy a začalo chodit. Přibližně po hodině pilo a zkoušelo mléko,“ doplňuje Bultas. Jeho aktuální váha dosahuje téměř padesáti kilogramů.

Ošetřovatelé byli v práci nonstop

Trojice ošetřovatelů sice ještě musí skousnout zvýšené služby, ale to nejhorší už má za sebou. „Den před porodem a celý den porodu jsme byli v práci nonstop. Momentálně to není potřeba, protože Manjula je perfektní máma,“ pochvaluje si Bultas.

Foto: ZOO Plzeň

V plzeňské ZOO se narodilo v pořadí již druhé mládě vzácného nosorožce indického.

Jméno, které při očekávaném křtu únorové mládě dostane, bude s největší pravděpodobností indické. „Chceme, aby si lidé indického nosorožce nepletli s africkými druhy, případně s hrochem,“ vysvětluje s úsměvem plzeňský ošetřovatel.

Pavilón nosorožců je nyní veřejnosti uzavřen. Matku s dítětem nesmí nikdo rušit. Podle mluvčího zoo Martina Vobruby by mohl být zpřístupněn na přelomu února a března. Lidé ale vše mohou pozorovat přes webovou kameru na internetových stránkách zoologické zahrady.

Páté mládě v ČR

Plzeňská zoo chová nosorožce indické od roku 2010. Sameček Baabuu vážící 2,3 tuny pochází ze švýcarské Basileje, Manjula na západ Čech dorazila z Berlína. Prvního potomka pár přivedl na svět 2. února 2014. Samička dostala jméno Maruška.

„Maruška loni v dubnu odjela do francouzské zoo u Lyonu. Indický nosorožec je spíše samotář, proto nelze trvale chovat dva a více dospělých jedinců pohromadě. Většinou se mládě, stejně jako v přírodě, osamostatňuje právě po druhém roce,“ dodal Vobruba.

V České republice se dosud narodilo pět nosorožců indických. Plzeňská zoologická zahrada je dnes podle Vobruby jejich jediným chovatelem v České republice. V Evropě tento druh chová celkem 24 zoologických zahrad, celkem se jedná o 73 zvířat. Na celém světě pak žijí necelé tři tisíce jedinců, většina jich je v rezervacích a národních parcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám