Hlavní obsah

Plzeňská zoo zažila babyboom lemurů

Plzeň

Šest lemurů se narodilo v rozmezí měsíce v plzeňské zoo. Kvůli dosud uzavřeným vnitřním expozicím ale nejsou pro návštěvníky zatím vidět.

Foto: Kateřina Misíková

Mláďata lemura bělopásého v plzeňské zoo.

Článek

Jako první se narodila 24. března dvojčata vari bělopásého neboli pásového. „U tohoto druhu lemura jde v Plzni o opakovaný odchov. Podle chovatelek jde nyní zřejmě o pár,“ uvedl mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba.

Další dvojčata přišla na svět z 23. dubna. „Jde o lemury tmavé. Díky pohlavní dvojtvárnosti jsou zde samec a samice lépe k poznání, je to určitě pár. Tento druh se v Plzni množí pravidelně, poslední dobou se rodili hlavně samci,“ sdělil Vobruba.

Ve středu 28. dubna přišla pro plzeňskou zoo dvojnásobná radost, narodil se lemur hnědý a běločelý. „Oba druhy mají expozice umístěné v pavilonu proti sobě. Lemur hnědý byl v polovině 80. let prvním historickým druhem lemura v Plzni a na dlouho také jediným.

I jako domácí mazlíček si lemur zachová instinkty divokého zvířete

Jak na to

Nejnovější mládě je třetí v pořadí, množit se začal až v posledních letech. U lemura běločelého (Eulemur albifrons) jde o premiéru, mládě přišlo na svět až po nedávné výměně samice,“ dodal Vobruba.

Z celé plzeňské kolekce čítající 11 druhů lemurů se podle něj dosud nerozmnožil už jen lemur rudočelý.

Reklama

Výběr článků

Načítám