Hlavní obsah

Plenku prince Charlese má v rámečku. Nadšená sběratelka vlastní milionovou kolekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anita Atkinsonová, 67letá žena z vesnice Crook v hrabství Durham na severovýchodě Anglie, se může pochlubit tou nejrozsáhlejší soukromou sbírkou týkající se historie britské královské rodiny. Vlastní více než 12 tisíc předmětů týkající se britských panovníků a cena její sbírky se odhaduje na více než 200 tisíc liber, tedy přes 6 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Anita Atkinsonová se svou sbírkou

Článek

Obrovská sbírka ručníků, podšálků, kapesníčků a všeho dalšího, na co si jen vzpomenete a co by se mohlo týkat britské královské rodiny, má větší cenu než dům, ve kterém Anita Atkinsonová žije.

Mezi nejvzácnější a také nejstarší kousky sbírky patří olejomalba vévody z Kentu z roku 1760. Cena obrazu se odhaduje na 60 tisíc liber, tedy téměř 1 800 000 korun. Nicméně mezi předměty, které si sama Anita cení nejvíc, patří například zarámovaná plenka prince Charlese, kterou měl na sobě při cestě letadlem.

Ke sbírání se dostala náhodou

Anita, která měla královskou rodinu vždy v oblibě, neboť její matka byla přesvědčená monarchistka, se dostala ke své vášni vlastně náhodou.

„V roce 1977 se oslavovalo 25. výročí od usednutí královny Alžběty II. na trůn a v podstatě se nedalo koupit nic, co by toto jubileum nepřipomínalo,“ popsala Anita pro Daily Mail.

Tají princ Charles dítě s Camillou? Údajný levoboček předložil nový důkaz

Koktejl

A tak začala sirky i krabice od mléka s logem výročí sbírat. Do současné chvíle nastřádala neuvěřitelných 12 152 předmětů, které souvisí s královskou tematikou. Větší část z nich, zhruba 7 tisíc, uchovává v muzeu, které udělala z nedaleké opuštěné farmy, nyní pojmenované na počest prince Philipa. Dalších 5 tisíc předmětů je uloženo v jejím vlastním domě.

Plenku ji obstarala teta

„Není to pro mě jen o tvorbě sbírky, chci lidi také vzdělávat. Vysvětlovat jim historii britské královské rodiny,“ vysvětlila Anita. Přesto je přesvědčená o mimořádné ceně předmětů, které přechovává. „Ty věci nabývají na hodnotě, budou stát tisíce liber,“ věří.

Jaké tajemství se skrývalo za psaníčky princezny Diany

Styl

A vrací se ke své oblíbené zarámované pleně. „Pomohla mi ji získat moje teta, která pracovala jako ostraha na Mezinárodním letišti Teesside. Vzpomněla si na to, že se blíží moje narozeniny, když tam bylo nuceno kvůli počasí přistát královské letadlo. Požádala posádku, jestli mají něco, co použil princ Charles. A tak se ke mně dostala tahle plenka,“ popsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám