Hlavní obsah

Plavčík přišel o práci, protože odmítl nosit miniplavky

Novinky, Markéta Klánská
Jones Beach

Nyní jedenašedesátiletý Roy Lester z Long Islandu pracoval přes čtyřicet let jako plavčík a v roce 2007 o svou milovanou práci přišel, neboť odmítl nosit na pravidelné plavecké zkoušky upnuté slipové plavky. Rozhodl se proti tomu bojovat a podal na stát žalobu, že jde o věkovou diskriminaci.

Článek

Ačkoli je Roy Lester vášnivý sportovec, na svůj věk dosahuje skvělých výsledků a svou práci plavčíka miluje nade vše, byl vyhozen od plavčíků na newyorské pláži Jones Beach. Vše kvůli plavkám. Lester totiž preferuje delší plavky, které jsou podobné cyklistickým kraťasům. Navíc odmítá myšlenku, že by jakýkoli muž nad padesát měl nosit kraťoučké plavečky, které se hodí na vypracovaná těla mladých sportovců.

Jeho kolegové se pravidlu podvolili a na pravidelné plavecké zkoušky si slipové plavky vzali. Lester, který podobné plavky nosil leda ve svých dvaceti letech, se však odmítá vzdát a zastává názor, že jde o jasnou snahu odstranit ze služby stárnoucí plavčíky.

„Zkrátka se jen chtěli zbavit stárnoucích kolegů. Podle mě je klíčem k úspěšnému plnění služby zkušenost. Starší plavčíci mají větší nadhled a znají vodu. V určité chvíli se musíte ozvat a upozornit, že něco není správné. Ustoupit by pro mě bylo pokrytecké,“ řekl deníku New York Daily News Lester, který se v táhlém soudním sporu zastupuje sám.

Plavecké zkoušky jsou fyzicky náročné

Aby mohli pracovat na jedné z osmi pláží, musí plavčíci na Long Islandu ve státě New York absolvovat mnohem náročnější zkoušky než plavčíci kdekoli jinde. Muži musí na přezkušovací testy nosit boxerky, slipové plavky nebo surfařské trenky a musí v nich zaplavat 90 metrů do 75 sekund.

Státní úřad však nebyl schopen uvést, zda v roce 2007 a 2008, kdy Lester absolvoval plavecké zkoušky, byly plavky omezeny pouze na ty těsné slipové, uvedl deník New York Daily News.

„Mohl jsem projít zkouškou i v montérkách,“ řekl zkušený triatlonista, který v nedávné době vyhrál závod starších plavčíků v Cape May.

Lesterův případ byl minulý týden opět vrácen k přezkoumání a je možné, že ještě letos proběhne nový soud v okrese Nassau County.

Reklama

Výběr článků

Načítám