Hlavní obsah

Pistole jako z lega na trhu dlouho nepobyla

Občas se stává, že hračky velmi realisticky připomínají zbraně. Ale novinkou je, když zbraň naopak připomíná hračku. To se stalo, když americká firma Culper Precision uvedla na trh pistoli typu Glock, která vypadala, jako by byla sestavená z kostiček lega. Tento nápad se však nesetkal s úspěchem a firma svou zbraň z trhu stáhla.

Foto: Culper Precision

Pistole Block 19 vypadá jako hračka z lega

Článek

Ve Spojených státech platí zákon, který firmám zakazuje vyrábět hračky, které by se příliš podobaly funkčním zbraním. Obráceně ovšem nic takového neplatí. A tak se dostala na trh pistole s názvem Block19.

Svým vzhledem pistole nápadně hračku připomíná, konkrétně dánské lego. Celý design je vyveden tak, aby to vypadalo, že je zbraň složena z kostiček. To vše podporuje i stylový nápis připomínající font, který na svých hračkách používá dánská firma.

Vzhled pistole měl podle výrobce podtrhnout „prožitek ze střeleckých sportů“ a ukázat, že „zbraně jsou pro každého bez ohledu na typ osobnosti nebo politickou příslušnost“.

Zejména v řadách zastánců přísnější zbraňové politiky v USA však zbraň sklidila ostrou kritiku. Pistoli považují za riziko pro děti a podle nich uvést na trh zbraň s takovým vzhledem je nezodpovědné.

Odpovědnost leží vždy na majiteli zbraně, tvrdí výrobce

Podle Shannon Wattsové z aktivistické skupiny Everytown for Gun Safety je jedním ze zásadních problémů podoba zbraně, která připomíná dětskou hračku. Může tak představovat riziko pro děti a přitahovat jejich pozornost.

Slováci odevzdali 1615 zbraní a 53 tisíc kusů střeliva

Evropa

Její organizace následně kontaktovala Lego, které na tomto základě zaslalo firmě Culper Precision dopis. V něm požadovalo zastavení výroby.

Ředitel společnosti Brandon Scott v rozhovoru pro The Washington Post prohlásil, že po domluvě s právníkem žádosti výrobce hraček vyhověl. Zbraň už nyní není dostupná na webových stránkách firmy. Přesto si stojí za tím, že pokud by nezajištěnou zbraň vzalo do ruky dítě a vystřelilo by z ní, tak by to nebylo vinou výrobce, ale majitele pistole.

Reklama

Výběr článků

Načítám