Hlavní obsah

Peří létalo vzduchem. Do polštářové bitvy ve Zlíně se zapojily skoro tři stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

V nevšední bitevní pole se v sobotu ve Zlíně proměnila platforma Baťova institutu mezi budovami 14 a 15, kde se konala polštářová bitva. Zamýšlený pokus o rekord v počtu účastníků sice nevyšel, lidé si to ale užili i tak.

Polštářová bitva ve ZlíněVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Na sobotní pokus Studentské unie Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, který se odehrál před sobotní 16. hodinou, dorazily necelé tři stovky lidí. K překonání rekordu co do počtu účastníků polštářové bitvy jich ovšem bylo třeba dvaapůlkrát tolik.

„Rekord jsme nepřekonali, bohužel. Ale to nevadí, myslím, že všichni se skvěle bavili, lítaly tady děti, a nejen ony, s velkými úsměvy na tvářích, a to je to největší a nejlepší…,“ zhodnotila neúspěšný pokus o rekord manažerka projektu Leona Vyhnálková.

Právě studenti zlínské univerzity ustanovili před deseti lety původní český rekord v polštářové bitvě. Tehdy se akce zúčastnilo zhruba 270 lidí. Jenže už o rok později putoval nový rekord do Prahy, kam dorazilo 704 účastníků, kteří se vydrželi bít pět minut.

Polštářová bitva v Hradci přilákala stovky bojovníků

Koktejl

Podle Vyhnálkové začali členové Studentské unie přemýšlet o tom, že vezmou rekord zpět do Zlína zhruba před dvěma lety.

Zúčastnit se sobotní bitvy mohl každý. „Hlavní a první pravidlo je, že je to recese. Je to pokus o překonání rekordu, ale v rámci všech mezí. Jde o to se pobavit. Není to o tom někomu ublížit nebo se zranit,“ apelovali organizátoři na účastníky bitvy.

Většina z nich dorazila bez polštáře, který ale nafasovali u vstupu do pomyslné arény. Start si účastníci odpočítali a pak nastala polštářová mela, v níž každý tloukl polštářem každého.

Po uplynutí pěti minut ukončil boj zvuk píšťalky. To, že rekord nepadl, potvrdil komisař pelhřimovské Agentury Dobrý den Michal Jurečka. „Dorazilo 293 lidí, ale deset odešlo, takže bylo 283 účastníků. Bohužel, rekord je i nadále 704,“ oznámil po bitvě.

I když se polštářoví bojovníci o nový zápis v knize rekordů nepostarali, radost jim to nezkazilo. „Báječně jsme si to užili,“ smál se 56letý Jarda z Vyškova, který se bitvy zúčastnil s manželkou a dcerou. Prozradil, že jeli náhodou kolem, a když viděli, co se chystá, tak se šli poprat. „Nikdy jsem se takhle nepral. Ale občas mi to připomínalo Velikonoce, takové to mrskání. Ale bylo to fajn,“ řekl s tím, že mu vůbec nevadilo, že holky mu každou ránu hned oplatily. „Tak je to přece fér.“

Smutní nebyli z neúspěšného pokusu o rekord ani pořadatelé. „Bylo úplně neuvěřitelné, že se tady bavilo téměř 300 lidí. A nakonec nám vyšlo i počasí, svítilo sluníčko, a bylo to kouzelné. Na to nezapomeneme do konce života,“ podotkla Vyhnálková.

Na dotaz, zda se o překonání rekordu ještě v budoucnu pokusí odpověděla, že se uvidí. „Teď jsme se o to pokoušeli po deseti letech, tak třeba zase za deset let znovu,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám