Hlavní obsah

Pár vysoudil na restauraci 3,5 milionu korun za homofobní šikanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnská restaurace Piatto musela bývalému zaměstnanci a jeho partnerovi vyplatit odškodné ve výši v přepočtu 3,5 milionu korun za to, že oba po dva roky museli čelit homofobním urážkám, a dokonce i zastrašování fyzickým násilím. Jednomu z nich majitelé restaurace posměšně říkali „servírko“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tim Jeurnick pracoval od ledna 2018 v italské restauraci Piatto v centru Londýna, jeho zaměstnání však mělo k ideálu daleko. I když jeho partnerem byl jeden ze spolumajitelů restaurace, Jeurnick byl vystavován homofobním urážkám ze strany nadřízených po celou dobu svého působení v Piattu.

Když si například jeden z šéfů stěžoval na špatně umytou sklenici, prohlásil na adresu gay komunity, že měl vyšší mínění o jejich pečlivosti a čistotnosti. Jiný z manažerů mu zase posměšně říkal servírko. Když si Jeurnick na urážky stěžoval, šéf mu suše oznámil, že to nebyl dobrý nápad, protože je členem mafiánské rodiny, a naznačil mu, že by ho mohl nechat zabít.

To u jeho přítele, Marca Scateny, šlo rovnou o vyhrožování fyzickým násilím. Dostával nenávistné vzkazy od dalších spolumajitelů, a dokonce došlo na falešná obvinění, že Scatena kradl peníze z pokladny. Cílem bylo odstavit ho z vedení společnosti.

Francouze vyhodili z práce, protože nebyl zábavný. Nyní vysoudil odškodné

Koktejl

Přitom jeden z dalších podílníků Scatenu dříve sám přesvědčil, aby do společného podniku vstoupil, a ten na to pak použil všechny své úspory a ještě si značnou částku půjčil. Ve firmě tak získal třicetiprocentní podíl.

Scatena v dubnu 2019 nakonec z firmy sám odešel, když byl podle svých slov několik měsíců cíleně šikanován. Podíl ze zisku však nikdy neviděl. Podobně na tom byl i Jeurnick, jenž tvrdil, že před svým odchodem na konci roku 2018 nedostal plat za předchozích sedm měsíců.

Vysoké odškodné

Poté, co oba podniku opustili, podali na restauraci žalobu za diskriminaci na základě sexuální orientace. Soud jim dal za pravdu s tím, že má k dispozici víc než dost důkazů, podle nichž byl Scatena donucen odejít z vedení společnosti jen proto, že je gay.

Timu Jeurnickovi tak soud přiznal odškodnění ve výši 41 732 liber a jeho partnerovi 83 102 liber, dohromady jim tedy restaurace musí vyplatit v přepočtu zhruba 3,5 milionu korun. Z těchto částek byla v případě Jeurnicka suma 28 tisíc liber (v přepočtu téměř 800 tisíc korun) přiznána za diskriminační urážky, u Scateny tato složka činila 36 tisíc liber (přes milion korun).

Ind se přes 20 let soudil o šest korun. Teď konečně vyhrál

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám