Hlavní obsah

Pár koupil před lety obraz za necelé tři tisíce, teď ho prodal za milióny

– Northumberland
Novinky, Dagmar Plecháčová

Dnes jsou oba již dávno v důchodovém věku, ale před padesáti lety se jim z hlediska investic podařil husarský kousek. Řeč je o dvojici z anglického Northumberlandu, která před půl stoletím koupila obraz Salthouse Dock od malíře Johna Atkinsona Grimshawa za 100 liber (zhruba 2 800 korun) a nyní ji v dražbě prodala za 185 tisíc liber (asi 5 170 000 korun), uvedl Daily Mail.

Foto: www.settemuse.it, Profimedia.cz

Obraz od Johna Atkinsona Grimshawa se v dražbě prodal za více než pět miliónů korun.

Článek

Olejomalba z viktoriánského období znázorňuje přístav Salthouse Dock v Liverpoolu. Pár ji tehdy koupil od obchodníka v londýnské galerii Burlington Arcade. Obraz z roku 1892 od rodáka z Leedsu Grimshawa léta visel na zdi bytu nejmenovaného postaršího páru, přičemž za tu dobu mnohonásobně zvýšil svou hodnotu.

Obraz jeho původní majitelé svěřili do rukou Jima Railtona, který měl na starost dražbu díla. Podle odhadů se vydražená cena vzácné olejomalby měla pohybovat mezi 2 800 000 a 4 200 000 korun, dílo však přitahovalo zájem veřejnosti z celého světa a konečná suma se vyšplhala téměř na 5 200 000 korun.

„Je to fantastická cena. Dokazuje, co jsem věděl celou dobu, že je to obraz vynikající kvality a hodnoty, o který budou bojovat obchodníci s uměním i soukromí sběratelé. Taková díla se na trh dostanou jen zřídka, a tento přilákal zájem lidí z celého světa. Atmosféra v dražební místnosti byla přímo elektrizující,“ dodal Railton.

Reklama

Výběr článků

Načítám