Hlavní obsah

Pád nezvykle jasného meteoru zachytila kamera z lodi

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumnému plavidlu Investigator plujícímu jižně od Austrálie se povedlo zachytit neobvykle zářící padající meteor. Loď zachytila meteor v noci za pomoci jedné z kamer, které během její výzkumné mise běží nonstop.

BEZ KOMENTÁŘE: Oblohu nad oceánem rozzářil neobvykle jasný meteorVideo: CSIRO

 
Článek

Noční záznam ukazuje na velkou zářící kouli, která přelétne po obloze, než se za pár okamžiků rozpadne.

Výzkumná loď Investigator australské vládní agentury pro vědu a výzkum CSIRO v tu dobu byla na výpravě mapující mořské dno zhruba 100 kilometrů od tasmánského pobřeží.

„To, co jsme viděli na záznamu, nás ohromilo. Velikost a jasnost meteoru byla neuvěřitelná,“ uvedl manažer výpravy John Hooper, který se v té době na lodi nacházel. „Bylo to úžasné vidět to na záznamu,“ dodal.

Viděli jste ho? Oblohu nad Českem ozářil mimořádně jasný bolid

Věda a školy

Glen Nagle z oddělení pro astronomii a vesmír organizace CSIRO uvedl, že i když si můžeme myslet, že vesmír je jedno velké černé prázdno, rozhodně tomu tak není.

„Do zemské atmosféry vstupuje denně přes sto tun přirozených úlomků. Většina z nich však zůstává neviděna a objevuje se v neobydlených oblastech. Jako například nad oceánem,“ uvedl Nagle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám