Hlavní obsah

Pacientka v USA pronikla na magnetickou rezonanci s nabitou pistolí. Kulka jí prostřelila hýždě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekání na magnetickou rezonanci ani samotné vyšetření v klaustrofobickém tubusu nikomu na radosti nepřidá. Jedna 57letá pacientka v americkém státě Wisconsin to ale s potřebou dodat si pocit bezpečí zjevně přehnala, když si do skeneru vzala střelnou zbraň. A nabitou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po zapnutí diagnostického přístroje pistole vzhledem k silnému magnetickému poli spustila a z hlavně vyšel projektil. Kulka ženu zasáhla do hýždě.

„Pacientka utrpěla střelné poranění v oblasti pravé hýždě. Byla na místě vyšetřena lékařem, který označil vstupní a výstupní otvory jako velmi malé a povrchové s tím, že střela pronikla pouze do podkoží,“ uvádí se ve zprávě amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Ten má na starosti mj. otázky spojené s používáním lékařských přístrojů. Incident se odehrál už v červnu, FDA i média o něm však informovaly až nyní.

Jak žena pronikla s pistolí až do skeneru, je pro mnohé zcela nepochopitelné.

Pacienti se totiž musí před vyšetřením podrobit přísné kontrole, jejíž součástí je i dotazování, zda nemají u sebe jakékoli kovové předměty včetně zbraní. Na všechny související otázky pacientka odpověděla, že nic takového nemá.

Po incidentu byla žena převezena do nemocnice a ošetřena. Tamní lékaři konstatovali, že se její zranění dobře hojí.

List The New York Times připomněl, že úrazy spojené s magnetickou rezonancí nejsou ojedinělé. Letos v říjnu utrpěla zdravotní sestra v San Francisku pohmožděniny, když uvázla mezi skenerem a kovovým nemocničním lůžkem, které k přístroji přitáhlo magnetické pole.

Tragický případ oznámila v lednu nemocnice v brazilském São Paulu, kde přišel o život advokát, kterému vystřelila pistole za opaskem a kulka mu prostřelila žaludek.

Brněnští vědci sestrojili přístroj, který má výrazně zrychlit magnetickou rezonanci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám