Hlavní obsah

Otužilci plavali ve Vltavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Memoriálu Alfréda Nikodéma, který se konal v pondělí už po padesáté deváté, se zúčastnil 71 otužilec včetně třinácti žen. Jako obvykle odvážné plavce sledovaly stovky Pražanů a turistů. Voda měla necelé čtyři stupně Celsia, teplota vzduchu byla dokonce na nule.

Článek

"Mezi laiky panuje falešná představa, že otužilcům není zima," řekl jeden z pořadatelů 59. ročníku Memoriálu Alfréda Nikodéma.

"Tahle minutová řehole se dá vydržet, deset hodin v kanále bylo horší," řekl novinářům s chvějícími se rty Stanislav Bartůšek, který letos v létě přeplaval kanál La Manche.

"Voda byla krásná, necelé čtyři stupně," popsal koupel s úsměvem další otužilec. Podle něj je vánoční plavání ve Vltavě jakýsi vrchol otužilecké sezony a vyžaduje dlouholetý trénink.

Letošní akce se zúčastnili kromě tuzemských plavců i Belgičané, Němci a Slováci. Podle svých sil mohli vybrat trať dlouhou buď 100, nebo 300 metrů.

Tradice dlouhá 80 let

Otužilci plavali poprvé ve Vltavě v roce 1923, kdy se do vody ponořilo sedm borců. Pražský zlatník Alfréd Nikodém, který byl propagátorem otužování a chtěl akci zpopularizovat, proto příští rok plaval v uniformě i s puškou na rameni.

Největší zimu zažili plavci v roce 1946. Teplota vzduchu tehdy klesla na 25 stupňů pod nulu a pořadatelům nepomohly ani sekyry, kterými led rozbíjeli. Voda zamrzala a plavat se nedalo. Nejvíce otužilců se zúčastnilo memoriálu v roce 1976, kdy si jich přišlo 214.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám