Hlavní obsah

Otec po rozvodu nemůže vychovávat své tři děti, protože je ateista

Novinky, Dagmar Plecháčová
Indianapolis

Craig Scarberry z Indianapolis v americkém státě Indiana je přesvědčen, že ztratil možnost opatrovat své potomky jako dřív z důvodu jeho bezvěrnosti. Otec tří malých dětí se po dobu tří let dělil o jejich péči se svou bývalou ženou, aktivní křesťankou. Soudce však minulý měsíc rozhodl, že sníží otcovu výchovu na minimum. Scarberrymu omezil vídání jeho dětí na čtyři hodiny týdně a „půjčit“ si je může ještě jednou každý druhý víkend.

Foto: Profimedia.cz

Americký soud omezil otci péči o děti nejspíš z důvodu jeho ateistického smýšlení. Ilustrační foto.

Článek

Nešťastný muž uvedl, že jediným důvodem tohoto rozhodnutí může být skutečnost, že je nevěřící. Pamatuje si totiž výrok soudce, který zněl: „Otec neuznává stejné náboženství jako matka, otec je agnostik. Kdyby se sám považoval za křesťana, účastníci řízení by se mohli domluvit více efektivně. “

„Nevidím žádné další ověřitelné vysvětlení pro soudcovo rozhodnutí. Existuje několik dalších věcí, které byly ve spisu uvedeny, ale ty jsme všechny byli schopní u soudu s vlastními důkazy vyvrátit,“ vysvětlil Scarberry, který se rozhodl se svým případem vystoupit i v televizi MSNBC.

Otec dětem nikdy neříkal, ať nevěří v Boha

Podle Scarberryho soud jeho bezbožnost mohl brát v úvahu i z důvodu, že pár uvedl jako jeden z důvodů rozvodu neschopnost efektivně komunikovat o problémech, včetně jejich náboženského přesvědčení. Soud poté na tuto skutečnost během jednání i několikrát poukázal.

„Nikdy jsem nenutil svým dětem, že nemají věřit v Boha. Oni navíc chodí do křesťanské školy. Souhlasil jsem i s tím, aby s matkou chodili do kostela. Byli jsme schopni dokázat, že v žádném případě své osobní přesvědčení a rozhodnutí nepřenáším na své děti,“ dodal Američan, který se domnívá, že rozhodnutí soudce je porušením práva na svobodu náboženského vyznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám