Hlavní obsah

Otec našel uneseného syna po 22 letech, pomohla čínská technologie rozpoznávání obličejů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lej Wu-ce zasvětil posledních 22 let svého života hledání uneseného syna. Ve svém úsilí nikdy nepolevil, a tak se minulý měsíc mohl se svým synem znovu setkat. Ten v té době žil 900 kilometrů daleko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když Lej Wu-ce odcházel 9. října 2001 z domu ve městě Jüe-jang v provincii Chu-nan, ani by jej nenapadlo, že svého syna Jüe-čchuana vidí na velmi dlouhou dobu naposledy. Tehdy čtyřletý chlapec si hrál venku za dozoru sousedů, kteří později vypověděli, že se v okolí pohyboval podezřelý muž, jenž pak v nestřeženém okamžiku dítě unesl.

Lej byl zdrcený, ale předsevzal si, že syna najde. Nejprve s jeho fotografiemi chodil po městě a okolí, ptal se na policejních stanicích i lidí na ulicích. Později podnikal i výpravy do vzdálených měst.

Ale ačkoliv byly všechny pokusy marné, vytrval celých téměř 22 let, a to i přesto, že mezitím se mu s manželkou narodila dcera. Lej však ani přesto v pátrání nepolevoval, a dokonce synovi každý rok kupoval i dárky k narozeninám.

V posledních letech používal také experimentální software pro rozpoznávání obličejů, ale Jüe-čchuana se podařilo najít až s využitím profesionální technologie, kterou používá čínská policie a která z fotografií malého chlapce dokázala vyvodit, jak vypadá dnes.

Člověk, který tomu odpovídal, byl začátkem roku nalezen ve zhruba 900 kilometrů vzdáleném velkoměstě Šen-čen a následné testy DNA potvrdily shodu. Na konci června se tak mohl Lej konečně znovu setkat s dnes již 26letým synem.

Čínská média neupřesňují, jakým způsobem dnes Jüe-čchuan žije a zda se vůbec chce ke své původní rodině vrátit, ale zato připomínají pár let starý podobný případ, kdy jiný čínský otec našel unesenou dceru dokonce po 24 letech.

Unesenou dívku našli po šesti letech. Na stopu policii přivedl všímavý divák

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám