Hlavní obsah

Ostravští hasiči bojovali při záchraně kavčích mláďat s dospělými ptáky

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklou misi podnikli v pátek v podvečer hasiči z Ostravy. Zachraňovali mláďata kavky obecné vypadlá z hnízda. Komplikací byli rodiče mladých kavek, kteří nechtěli k mláďatům nikoho pustit.

Foto: Tomáš Lach, HZS Moravskoslezského kraje

Zachráněné mládě kavky.

Článek

Dvě mláďata kavky obecné spadla i s částí hnízda ze stromu v Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvce. Mladí ptáci pád přežili bez úhony, jejich rodiče ale nechtěli nechat k mláďatům nikoho přiblížit.

Foto: Tomáš Lach, HZS Moravskoslezského kraje

Hasič přemisťuje mláďata.

„Chránili potomky s takovým odhodláním, že kolemjdoucí se ze strachu o své zdraví vyhýbali místu velkým obloukem,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Ptáci dorůstající délky téměř 40 centimetrů s rozpětím křídel o dalších 30 centimetrů budili podle něj při náletech na vše, co se v okolí spadlého hnízda pohybovalo, oprávněný respekt. „Byla to jako scéna z amerického kultovního hororu Ptáci,“ dodal s úsměvem.

Na záchranu ptáčat vyrazili hasiči ze stanice v Ostravě-Přívoze, jež jsou mimo jiné také specialisté na záchranu malých i velkých tvorů.

Foto: Tomáš Lach, HZS Moravskoslezského kraje

Hnízdo umístili hasiči na radu ornitologů na vyvýšené místo.

„Vylezli pro zbytek hnízda do koruny stromu po nastavovacím žebříku, zkompletované hnízdo i s vyděšenými mláďaty uložili do plastového sudu s proděravělým víkem, uzpůsobeným pro transport živých tvorů, a přemístili podle rady ornitologů na vyvýšené místo,“ popsal průběh záchrany mluvčí hasičů s tím, že hnízdo skončilo po stříškou výstupku na střeše nedaleké výměníkové stanice. „Akce proběhla za bedlivého a hlasitého dozoru plachtících rodičů,“ dodal Kůdela.

Reklama

Výběr článků

Načítám