Hlavní obsah

Ostravské slůně slaví měsíc, denně vypije 8 litrů náhražky sloního mléka

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

První živě narozené slůně v Česku slaví v pondělí v ostravské zoologické zahradě první měsíc svého života. Třináctiletá slonice Vishesh je přivedla na svět 11. března v noci. Zpočátku se ke slůněti chovala agresivně, v posledních dnech jej však začala opečovávat i se s ním mazlit. Zoo však stále upozorňuje na to, že není vyhráno a kdykoliv může dojít ke změně.

Foto: Pavel Vlček, Právo

Třináctiletá Vishesh s prvním živě narozeným slůnětem v Česku. Vzadu starší a zkušenější sloní tetička Suseela.

Článek

„Sloní sameček se má dobře. Stále je s Vishesh, která se postupně učí být dobrou sloní mámou a na svého potomka dohlíží. Dokonce pokud má pocit, že mu hrozí nebezpečí, tak jej brání vlastním tělem. Když slůně spí, tak většinu času tráví nad ním a hlídá jej,“ popisovala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková a dodala, že měsíčnímu slůněti chutná.

„S jistotou můžeme říct, že denně vypije minimálně osm litrů náhražky sloního mléka. To je dávka, která je mu ošetřovateli podána z láhve, každé tři hodiny litr, a to i v noci. Ještě předtím je však Vishesh krmena pamlsky a mládě má tak možnost získat mléko přímo z jejího struku," popsala mluvčí.

Foto: Pavel Vlček, Právo

Měsíčnímu slůněti chutná. Denně od ošetřovatele vypije osm litrů náhražky sloního mléka. Pije ale také od mámy.

"I když je pro něj snadnější napít se z láhve, vždy se snaží sát mléko nejdříve u mámy. Mnohdy sání ze struku trvá jen 2-3 minuty, přesto je to pro něj velmi důležité. Vishesh pro něj stále zůstává tím nejdůležitějším tvorem na světě,“ líčila průběh krmení mluvčí.

Zoo však stále neví, kolik sloní kluk přesně váží. „Přesně známe jen porodní váhu slůněte, která byla 78 kilogramů. Od té chvíle jsme neměli možnost jej zvážit. Podle informací ze zahraničí by měl být jeho denní váhový přírůstek jeden kilogram,“ upřesnila Kalousková s tím, že se zoo snaží získat peníze či přímo vhodnou váhu formou sponzoringu.

Foto: Pavel Vlček, Právo

Poslední týden se matka slůněte Vishesh nechá už i sprchovat. Třikrát se nechal omýt i sloní sameček.

Za svůj první měsíc na světě se sloní sameček naučil používat chobot, kterým se často probírá v kupce sena či hromadami větví. Zatím ještě netuší, že jsou k jídlu, ale už teď ho nesmírně zajímají.

„Také přibíhá na volání ošetřovatelů, a to hlavně ve chvílích, kdy je nutné, aby se vzdálil do bezpečí - například při otevírání a zavírání vrat v boxech. Učí se také nebát zvuků,“ popisovala dále Kalousková. Dodala, že slůně je velmi zvídavé, ale také rádo a často spí.

„Také už zjistilo, jak příjemné je koupání. Poslední týden totiž již opět jeho matku pravidelně myjeme tlakovou vodou. Už třikrát se nechal omýt i sloní sameček,“ usmívala se mluvčí.

Reklama

Související články

Slůně v Ostravě již pije mléko od své matky

Sloní sameček, který se v pátek brzy ráno narodil v ostravské zoologické zahradě, už začal sám pít mléko od své matky Vishesh. V pátek pokusy přiložit slůně...

Výběr článků

Načítám