Hlavní obsah

Osmdesátnice si splnily sen cestou kolem světa za osmdesát dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na plnění snů nikdy není pozdě. Důkazem toho je neuvěřitelný počin dvou kamarádek, které se ve svých 81 letech rozhodly uskutečnit cestu kolem světa. A jak jinak než za 80 dní, jako ve slavném románu Julese Verna.

Foto: Around the World at 80

Svou cestu začaly na Antarktidě

Článek

Obě dámy však na rozdíl od slavného románu cestují letadlem. O něco kratší dobu tak stráví v dopravních prostředcích, ale o to více času pak mají na pobyt na zajímavých místech. A o některých z nich se nejen panu Foggovi, ale ani řadě protřelých cestovatelů ani nesnilo.

@aroundtheworldat80

Around the World in 80 days at 81! Best friends #sandyandellie are in Egypt! #bffgoals #camelrides #luxoregypt #grandmas #over50travel #bucketlisttravel

♬ Livin' My Best Life - Dylan Scott

Jejich cesta začala 11. ledna hned na jedné z takových lokací. Na Antarktidě. Dva dny se vypořádávaly s nepřízní počasí v Drakeově průlivu, který odděluje jihoamerickou pevninu a Jižní Shetlandy a zároveň spojuje Atlantský a Tichý oceán.

„Bály jsme se o holý život,“ přiznaly se cestovatelky, ale prý to stálo za to. Příroda Antarktidy je okouzlila.

Už teď se těší na další cestu

Je vám už asi jasné, že obě ženy v sobě mají dobrodružnou povahu. Ellie Hambyová je dokumentární fotografkou a Sandy Hazelipová je učitelkou fyziky. Obě ženy se spolu přátelí už od mlada. A také už spolu něco nacestovaly. Jejich přátelství se utvrdilo, když obě ovdověly. Od té chvíle se v jejich hlavě zrodil plán cesty kolem světa.

Původně plánovaly cestu odstartovat v roce 2022, kdy oběma bylo 80 let, ale covidová opatření jim plány zkřížila. Ale ani to je neodradilo a do odvážného podniku se rozhodly jít o rok později.

Od začátku své cesty už osedlaly velbloudy v Egyptě, pohladily si slony v Bali, zatancovaly si v Nepálu a obdivovaly polární záři na severu Finska. O všech svých příhodách přitom informují fanoušky na sociálních sítích. Mají svůj Tik Tok, Instagram i Facebook. A už teď se před návratem do rodného Texasu spolu dohadují, kam zase vyrazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám