Hlavní obsah

Opice mohou stejně jako lidé cítit lítost

Novinky, Jakub Kynčl
New York

Nová americká studie ukazuje, že opice mohou cítit lítost a učit se ze svých chyb stejně jako lidé. Vědci zkoumali reakci mozkových buněk opic během hry, která je vlastně obdobou televizní soutěže Ber nebo neber. Zjistili tak, že opice jsou schopny zužitkovat zkušenost a když jednou risk selže, často kvůli lítosti příště již neriskují a spokojí se s menší odměnou.

Článek

Vědci u opic monitorovali tu část mozku, která reaguje na následky jednotlivých činů a úkonů a způsobuje následně změny v chování. Opicím nabídli vždy výběr z osmi identických bílých kruhů, které skrývaly nějakou barvu. Po výběru kruhu ukázali opici kruh a podle jeho barvy dostala odpovídající odměnu v podobě odpovídajícího množství džusu.

"Tato studie nám poskytla první důkaz, že opice mají, stejně jako lidé, myšlenky typu: chtěl bych mít, mohl bych mít či měl bych mít," řekl vědec Ben Hayden z Duke University v americké Severní Karolíně.

Vyšší výhra, vyšší reakce

Během několika týdnů se opice naučily spojovat si vysokou odměnu se zelenou barvu a menší odměny s těmi ostatními. Vždy, když opice učinila výběr, tak jsme jí okamžitě také ukázali, o jaké ostatní odměny přišla.

Studie, publikovaná v magazínu Science ukázala jasně souvislost mezi reakcí neuronů a odměnou, čím větší odměna a výhra, tím vyšší míra reakce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám