Hlavní obsah

Omylem zaběhl půlmaraton a skončil první. Diskvalifikovali ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní běžecké závody v anglickém Bristolu jsou sice minulostí, přesto mají ještě administrativní dohru. Britský běžec Omar Ahmed, jenž byl první v cíli půlmaratonu, byl diskvalifikován poté, co se ukázalo, že běžel jiný závod.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřiadvacetiletý Ahmed byl v Bristolu přihlášen do závodu na 10 kilometrů, který měl úvod trati shodný s tratí půlmaratonu. V místě, kde se závody rozdělovaly, Ahmed špatně odbočil a místo „desítky” si zaběhl celých 21 kilometrů. Kupodivu si chybu neuvědomil, a dokonce celý závod v čase 1:03:08 vyhrál.

Následná kontrola vedení závodu však odhalila, že Ahmed neměl na trati půlmaratonu co dělat, a tak se mu vítězství nemůže započítat. Prvenství tak nakonec získal Chris Thompson, který v cíli na Ahmeda ztratil čtyři minuty.

Olympijská vítězka dostane novou medaili, do původní se jí zahryzl starosta

Koktejl

„Omar Ahmed byl přihlášený do závodu na 10 kilometrů, takže bohužel musíme přistoupit k diskvalifikaci. Vážíme si úchvatného výkonu závodníka, ale pravidla jsou pravidla. Ahmeda zveme na další závod do Manchesteru a velmi rádi jej uvidíme v Bristolu i příští rok,” uvedla prostřednictvím ředitele Paula Fostera společnost The Great Run Company, která závod organizovala.

Pravidelné běžecké závody se v centru Bristolu pořádají tradičně na jaře, letos byla událost přesunuta na září kvůli pandemii koronaviru, připomněla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám