Hlavní obsah

Olomoucká zoo poprvé představila malé lemury kata

Právo, Miloslav Hradil

Lemurům kata se v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce daří. Letos již do jejich smečky přibyla dvě mláďata. Narodila se sice už v březnu, ale návštěvníci si je mohli ve venkovním výběhu prohlédnout poprvé až v pátek, kdy chovatelé vypustili lemuří skupinu do venkovního výběhu.

BEZ KOMENTÁŘE: Lemuři v olomoucké zooVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Jejich pobyt venku dosud neumožňovalo deštivé a chladné počasí,“ řekla Právu mluvčí zoo Iveta Gronská. „Rodiči mláďat jsou samec Taťka a samice Ambia a Bakaka,“ dodala zooložka Jitka Vokurková. Momentálně čítá smečka lemurů kata v zoo sedm jedinců.

Olomoucká zoo chovala tento druh již v letech 1990 až 1993. Jednalo se o pár ze Zoo Lešná, který však neměl potomky Před sedmi lety pak bylo na Svatém Kopečku otevřeno nové chovné centrum lemurů kata.

Z ostravské zoo sem doputovaly tři samice a z polské Opole samec Samba, přezdívaný Král Jelimán. „Byť byl zpočátku spíše Jelimánem než králem, nakonec pochopil, co se od něj očekává a oplodnil všechny tři samice současně. Dočkali jsme se prvních tří mláďat,“ konstatovala Gronská s tím, že dosud se v olomoucké zoo narodilo 32 lemuřích mláďat.

Foto: Miloslav Hradil, Profimedia.cz

Mláďata lemurů byla poprvé představena veřejnosti.

Lemur kata žije ve volné přírodě výhradně na ostrově Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o třiceti členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích. Pohybuje se převážně v korunách stromů a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne.

„Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů či hmyzem. Samice je schopná oplodnění pouze tři dny v roce,“ doplnila Gronská.

Reklama

Výběr článků

Načítám