Hlavní obsah

Ochránci přírody našli v USA vzácnou bílou vránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci přírody v Connecticutu si vzali do péče velmi vzácnou albínskou vránu. Ta se v současnosti zotavuje z drobného zranění a poté by měla sloužit jako výstavní kus při šíření osvěty a vzdělávání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

O nálezu mladé albínské vrány rybí informoval v polovině měsíce tým stanice pro ochranu a pomoc zvířatům A Place Called Hope.

Bílá vrána byla nalezena na zemi a neschopná letu, přestože pozdější vyšetření neukázalo žádné zlomeniny nebo vážnější zranění, pouze drobné narušení tkáně v oblasti křídla.

Albinismus není u ptáků zase až tak vzácný, podle odborných odhadů jím trpí zhruba jeden z 30 tisíc kusů, ale konkrétně u vran je podstatně vzácnější. V případě vrány z Connecticutu je však tento jev spojen ještě s takzvaným leucismem.

Zatímco albinismus je projevem chybějícího pigmentu melaninu, tvorové s leucismem nemají vůbec žádné kožní pigmenty. Leucismus se pak vyskytuje pouze u jednoho procenta albínských ptáků a u vran je opět ještě mnohem vzácnější.

Lidé ze stanice A Place Called Hope navíc zjistili, že nalezená vrána trpí jistou poruchou zraku. Tu ještě musejí podrobně prozkoumat zkušení veterináři, ale již nyní je jisté, že tato vada bude tou příčinou, proč se vrána na rozdíl od ostatních zachráněných ptáků nevrátí do volné přírody.

Podle informací zvířecích záchranářů však jejich bílá vranka velmi dobře prospívá i u nich v zajetí a z drobného poranění křídla se rychle zotavuje. V současnosti se tak řeší potřebné papírování, aby zvíře mohlo legálně zůstat v zajetí a v budoucnu se na něj mohli chodit dívat i lidé.

„Těšíme se, až se o ni budeme moci podělit s veřejností, aby se lidé mohli dozvědět o tomto vzácném jevu, který postihuje všechna zvířata,“ řekla serveru Fox News Christine Cummingsová, prezidentka organizace A Place Called Hope.

Kamery zachytily unikátní bílou pandu velkou. Dost možná jedinou na světě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám