Hlavní obsah

Obří terénní portrét ve washingtonském parku brzo zmizí

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parku National Mall v americkém Washingtonu byl ve středu představen obří terénní portrét, jehož rozloha činí 2,3 hektaru. K vidění bude jen do konce října, pak se začne místo opět zaplňovat trávou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří terénní portrét brzo zmizíVideo: Reuters

 
Článek

Portrét vytvořil kubánsko-americký umělec Jorge Rodriguez-Gerada. Zobrazená tvář nepatří jedné konkrétní osobě, ale byla sestavena z fotografií 30 mužů z Washingtonu ve věku 18 až 25 let.

„Konečné dílo je terénní portrét vytvořený z 2000 tun písku, 800 tun zeminy, 10 000 dřevěných kolíků a 13 kilometrů vlákna,“ uvedl pro agenturu Reuters Rodriguez-Gerada, který podobné portréty vytvořil například v Severním Irsku, Nizozemsku nebo Španělsku.

Tvář přenesl na zem pomocí satelitu, který mu umožnil umístit dřevěné kolíky na správných místech. Pak všechny spojil vláknem a vytvořil tak šablonu, do níž byl následně položen písek společně se zeminou.

Inspirací pro vytvoření portrétu složeného z více tváří bylo Geradovi jeho dětství strávené v New Jersey, kde jeho tehdejší kamarádi pocházeli z různých etnik.

Portrét je nejlépe viditelný z vrcholu Washingtonova památníku nebo z letadla. Jeho realizace vyšla v přepočtu na více než 10 miliónů korun, které pocházely ze soukromých darů. K vidění bude do konce října, pak bude do parku opět umístěn trávník.

Reklama

Výběr článků

Načítám