Hlavní obsah

Obří hlava nad Temží mění barvu podle nálad lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devítimetrová skulptura hlavy, která v oblíbené londýnské části South Bank přehlíží řeku Temži, v noci mění barvu podle nálady lidí. Dílo nazvané Head Above Water (Hlava nad vodou), jež vytvořil designér Steuart Padwick, má přitáhnout pozornost k otázkám duševního zdraví.

Foto: John Stillwell, ČTK/AP

Hlava nad vodou na břehu londýnské Temže

Článek

Osvětlení desetitunové dřevěné hlavy se může měnit, aby znázornilo pocity štěstí, smutku a veselosti. Lidé se mohou po setmění prostřednictvím twitteru s hlavou „spojit“ a dát najevo, jak se zrovna cítí. Hlava začala pocity promítat v sobotu.

Foto: Daniel Shearing

Na místo určení byla hlava přepravena lodí.

Steuart Padwick v televizi Sky řekl, že jde o symbol „naděje, statečnosti, soucitu, pozitivního přístupu a změny pro ty, kdo problém s duševním zdravím měli nebo se s ním stále potýkají, a pro lidi, kteří je podporují“.

Foto: Daniel Shearing

Hlava upozornuje na kampaň Time to Change, která se snaží odstranit stigma duševních poruch.

Pozitivní pocity nesou většinou několik barev současně. Pocit zamilovanosti reflektuje hlava růžově, modře a červeně, štěstí růžově a žlutě, naděje má barvu světle modré, radost oranžové a žluté. Nenávist svítí bíle, smutek šedomodře, zlost červeně.

Reklama

Výběr článků

Načítám