Hlavní obsah

OBRAZEM: Klausová zaštítila otužilce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tradičně, již po 58 se sešli 26. prosince otužilci u Národního divadla na Memoriálu Alfréda Nikodéma. Účastnilo se 81 plavců a 14 plavkyň z Česka, Slovenska a Německa, kteří uplavali 300 a 100 metrů. Teplota vzduchu i vody se pohybovala kolem tří stupňů Celsia.

Foto: Jan Řehounek
Článek

"Lidé většinou říkají, nemrzne, to nic není, to ale není pravda. Voda od tří stupňů do jednoho, a méně v Praze být nemůže, to jsou velice tvrdé podmínky," řekl ČTK Miloš Mityska za pořadatele 58. ročníku.

Záštitu nad dnešním závodem měla choť prezidenta Livia Klausová.

Nejmladšímu plavci, devatenáctiletému přemožiteli kanálu La Manche Davidu Čechovi předala láhev s "vnitřním zahřívadlem", nejstaršímu, jednadevadesátiletému Ladislavu Nickovi kytici. Nestor závodu jí připomněl loňský slib, že se bude sprchovat studenou vodou. Klausová přiznala, že ho nesplnila, ale dá si to jako předsevzetí do dalšího roku.

Otužilci plavali poprvé ve Vltavě v roce 1923. Největší zimu zažili v roce 1946. Teplota vzduchu tehdy klesla na 25 stupňů pod nulu a pořadatelům nepomohly ani sekyry, kterými led rozbíjeli. Voda zamrzala, plavat se nedalo. Nejvíce otužilců se zúčastnilo memoriálu v roce 1976, kdy si jich přišlo zaplavat 214.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám