Hlavní obsah

Objevy roku: ponožky přes boty a studie o sexu netopýrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důkaz, že ponožky navlečené přes boty pomáhají zabránit uklouznutí na ledu, či vědecké zdokumentování orálního sexu kaloňů (příbuzných netopýrů) patří mezi výzkumy, které obdržely letošní žertovné Nobelovy ceny známé jako Ig Nobel Prizes.

Foto: Profimedia.cz

Mezi objevy roku patří i vědecké zdokumentování orálního sexu kaloňů.

Článek

Již podvacáté se letos udělovaly v areálu Harvardovy univerzity. Pravidelně oceňují vědecké projekty, které „nelze napodobit a které by ani napodobovány být neměly“.

Mezi deseti oceněnými byl i výzkum, který přinesl neotřesitelný důkaz, že hlasité nadávky skutečně přinášejí úlevu, na což přišel zkoumáním psycholog Richard Stephens z anglické Keelské univerzity. Ceně se nebrání. „Myslím, že je to forma uznání. Neměl jsem žádné pochybnosti ji přijmout,“ řekl vědec.

Stranou nezůstal ani průlomový objev Lianne Parkinové a jejích kolegů z novozélandské Otažské univerzity. Právě oni přišli na to, že lidé na ledu a náledí padají a kloužou mnohem méně, když si přes boty natáhnou ponožky. Získali tak cenu za fyziku.

Mikrobi se více drží vousatých

Cena za medicínu připadla výzkumu léčby astmatu pomocí pobytu na horské dráze. V kategorii veřejné zdraví vyhrál vědecky získaný důkaz, že mikrobi se více drží vousatých vědců.

Cenu za nejlepší inženýrství pak obdrželo zdokonalení metody pro sběr velrybího hlenu. Převzali ji zástupci Londýnské zoologické společnosti, kteří přišli na to, jak využít dálkově ovládanou helikoptéru s Petriho miskami připevněnými na její spodek.

Ze zvířecí říše je i další oceněný výzkum. Skupina čínských vědců spolu s anglickým kolegou přišla na to, že si kaloňové dopřávají orální sex.

„Naše pozorování jako první prokázala pravidelnou felaci dospělých zvířat,“ shrnuli vědci ve své studii. Cena za biologii je v takovém případě nemohla minout.

Podobně jako v loňském roce ocenění neuniklo finančníkům. Zatímco v roce 2009 cenu za ekonomii obdrželi manažeři islandských bank, kteří ukázali, „jak se z maličkých bank mohou stát obrovské banky a pak zase maličké“, letos štafetu převzali jejich kolegové z firem Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch a Magnetar.

Pořadatele zaujali „tvorbou a propagací nových způsobů, jak investovat peníze“.

Ceny uděluje časopis Annals of Improbable Research (Kronika nepravděpodobného výzkumu). Letos pořadatelé vybírali ze sedmi tisíc nominací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám