Hlavní obsah

Objevili ostatky D´Artagnana

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MAASRICHT

Holandská policie zřejmě objevila v základech starého domu v Maasrichtu kostry sedmi francouzských královských vojáků a domnívá se, že se mezi nimi nachází i ostatky Charlese de Batz-Castelmora. Jeho život se stal předlohou pro postavu legendárního Dumasova mušketýra D´Artagnana.

Foto: Jaroslav Hrubý
Článek

Dalšího zkoumání se ujali archeologové a historici. Znalci Dumasova díla se shodují v tom, že de Batz-Castelmore skutečně Alexandra Dumase inspiroval, přestože se od historické pravdy částečně odchýlil, zejména posunul historické období.

Maasricht vznikl asi padesát let před naším letopočtem a stal se svědkem mnoha krvavých bitev. Dobýt město poslal své mušketýry v roce 1673 také francouzský král Ludvík XIV. Jeho gardě velel právě Charles de Batz-Castelmore, který v této bitvě padl. Královi mušketýři město dobyli a až do Napoleonovy porážky u Waterloo patřil Maasricht Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám