Hlavní obsah

Obeplul svět za rekordních 72 dní

Právo, DPA, lan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BREST

Nový světový rekord vytvořil v úterý ráno osmačtyřicetiletý Francouz Francis Joyon (48), když se svou plachetnicí ADEC připlul do přístavu v Brestu. Cesta kolem zeměkoule trvala přesně 72 dny, 22 hodiny, 54 minuty a 22 vteřiny.

Foto: Dana Ehlová
Článek

"Nejdůležitější bylo naučit se žít v souladu s mořem," řekl po přistání Joyon, který mládí prožil v Beauce daleko od oceánu. V dospělosti se ale přestěhoval do Bretaně, odkud má k vodě přece jen blíž.

Moc nespal

Od 22. listopadu loňského roku, kdy se na plavbu kolem světa vydal, si jí ale užil dostatečně. Během cesty spal pouhé čtyři hodiny denně a dvacet hodin pozoroval hladinu oceánu.  

Předešlé pokusy o rekord

Před ním se ještě nikomu nepodařilo uskutečnit podobnou sólovou jízdu bez mezipřistání za méně než 80 dnů. Na stejném tří trupovém plavidle s plachtou zdolal před Joyonem nejrychleji cestu kolem světa jen Olivier de Kersauson, ale potřeboval k tomu 125 dnů. V jednotrupé plachetnici se pak podařila tato cesta za 93 dny Michelu Desjoyeauxovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám