Hlavní obsah

Americký dobrodruh chce přeplout Pacifik na lodi z rákosí

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VINA DEL MAR

Americký dobrodruh Peter Buck (39) se rozhodl přeplout Pacifický oceán na lodi zbudované z rákosí. Předpokládá, že trasu vedoucí z Chile do Austrálie dlouhou téměř 17,7 tisíc kilometrů urazí za 6 měsíců.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Plavidlo nazvané Viracocha II. vyplulo na moře včera poté, co bylo původní datum stanovené na 25. února odloženo kvůli problémům s technikou. Přes smělé plány se její první hodiny na vodě příliš nevydařily. Za 2 hodiny urazila jen 16 kilometrů. Buck, původním povoláním biolog, chce svou cestou dokázat, že kultura civilizace Ajmara z předincké doby, rozložená především v oblasti dnešní Bolívie a Peru, mohla ovlivnit i vzdálenou Polynésii.

Předchozí plavba už stěhování civilizací prokázala

Mise navazuje na dnes už legendární pouť Nora Thora Heyerdahla, jenž na svém plavidle "Kon Tiki" vyplul z Peru do Polynésie v roce 1947. Plavba tehdy prokázala možné stěhování starověkých civilizací.

Samotný Buck podobný pokus provedl již před 3 roky. V té době se vydal z Chile na Velikonoční ostrov. Třístožárová Viracocha II. váží 25 tuny a je dlouhá zhruba 18 metrů. Vedle Bucka se tu plaví ještě dalších 6 členů posádky. Loď je vybavena i satelitním telefonem. Na hladký průběh plavby navíc po předchozí úmluvě dohlíží chilské námořnictvo.

Související témata:

Výběr článků

Načítám