Hlavní obsah

Obchodní řetezec obvinil ženu z krádeže, teď jí má vyplatit obří odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odškodné ve výši 2,1 milionu dolarů (47 milionů korun) má vyplatit obchodní řetězec Walmart jisté Lesleigh Nerseové, kterou v roce 2016 řetězec obvinil z krádeže potravin. Po Američance původně požadovala právnická firma zastupující Walmart celkem 200 dolarů (4500 korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celý spor začal před pěti lety v Alabamě, kde byla Nurseová zadržena při odchodu z obchodního centra. Sama ihned tvrdila, že za zboží zaplatila u samoobslužné pokladny, zařízení podle ní ale zamrzlo. Její vysvětlení pracovníci nepřijali a Nurseová byla zatčena pro krádež.

O rok později byl u soudu její případ odložen, Walmart ale prostřednictvím právnické firmy sídlící na Floridě ženě neustále posílal dopisy. V těch požadoval po Nurseové uhrazení částky 200 dolarů, což bylo více než hodnota údajně ukradeného zboží. V případě nezaplacení vyhrožovala firma občanskoprávní žalobou, informoval server NBC.

Muž vyběhl z domu, aby zadržel zloděje. Byl přitom úplně nahý

Koktejl

Na soud se ale obrátila sama Nurseová a v pondělí jí porota u soudu v okrese Mobile dala za pravdu. „Obžalovaní se zapojili do praxe falešného obviňování nevinných občanů a pokoušeli se od nich získat finanční prostředky,” tvrdila u soudu obžaloba.

Podle televize WKRG u soudu zaznělo svědectví, že Walmart a další velké firmy provozující obchodní řetězce běžně takovou praxi využívají. Jen Walmart měl tímto způsobem vydělat za poslední dva roky stovky milionů dolarů. Obhájci společnosti uvedli, že taková praxe je v Alabamě legální.

Soud rozhodl o odškodném ve výši 2,1 milionu dolarů, což však Walmart odmítá. „Naše společnost s takovým rozsudkem nesouhlasí. Domníváme se, že není podložen důkazy a přiznané odškodné přesahuje zákonnou hranici,” uvedl pro server AL.com mluvčí společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám