Hlavní obsah

Obchod pro lezce visí na skalní stěně 120 metrů nad zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lezci na skále v čínském národním parku Š'-niou-čaj v provincii Chu-nan si nemusejí dělat starosti se svačinami. Ve výšce 120 metrů totiž na jedné stěně doslova visí malý obchůdek, v němž si něco na zub mohou koupit.

Obchod pro horolezce visí 120 metrů nad zemíVideo: AP

 
Článek

Čína je v poslední době proslulá nezřídka poněkud šílenými stavbami a megalomanskou výstavbou a malý obchůdek na skále v národním parku do toho vlastně docela zapadá. Visí totiž 120 metrů nad zemí a i prodavači, kteří se rekrutují z řad zkušených lezců, se do něj dostávají po skále. Uvnitř vždy pracuje pouze jeden člověk.

Podle čínské státní televize CCTV byla tato značně neobvyklá prodejna otevřena již v roce 2018, ale tehdy to byla jen hodně chatrná boudička, zatímco dnes je podle záběrů, které přinesla agentura AP, přinejmenším vizuální dojem již výrazně lepší.

Zboží se nahoru dopravuje po lanech, ale nabídka je z pochopitelných důvodů poněkud omezená. Naproti tomu ceny údajně nejsou nijak drastické; jsou na úrovni běžných obchodů „dole na zemi“.

Na sociálních sítích vzbudil tento obchůdek značný údiv a také vlnu různých vtípků. „A já si stěžuju na dojíždění do práce,“ napsal například jeden z uživatelů. Ovšem personálu asi nejvíce vadí chybějící toalety. „Je vyčerpávající lézt kvůli tomu dolů a zase nahoru, tak se snažíme moc nepít,“ řekl již loni čínským médiím jeden z místních prodavačů.

Nejtvrdší jídlo na světě. V Číně se stává hitem pokrm s kamením

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám