Hlavní obsah

O bobry z parku u zámku v Lednice nemají nikde zájem

– LEDNICE
Právo, miv

Nerudovskou otázku - kam s ním - v současnosti řeší ochránci přírody, kteří v zámeckém parku v Lednici odchytávají bobry. I když všichni souhlasí, že v parku škodí, nikdo je nechce.

Článek

"Není chyba v legislativě ale v úřednících. Každý uzná, že v Lednici dělají škody, ale nikdo je nechce přijmout. Když je chytíme, čeká nás problém, co s nimi. Nemáme je kam pustit," řekl Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Bobr, který v pasti skončil v úterý, proto po změření a zvážení putoval zpět do volné přírody v oblasti, kde není vítán. "Protože nemáme souhlas k vypuštění jinde, kde by sice dělal taky škody, ale ne takové jako v Lednici, musíme jej zase pustit zde," řekl zoolog Aleš Vorel z lesnické a enviromentální fakulty České zemědělské univerzity v Praze.

Rozsudek smrti

Vysadit bobra ve stejném kraji o kus dál znamená dát mu rozsudek smrti. Vypuštění v teritoriu jiného jedince má stejný efekt. "Měli jsme před třemi týdny nález mrtvého bobra v Nejdku. Byl to čerstvý úhyn, tak jsme odvezli jej k preparátorovi. Pak mi řekl, že objevil osm kousnutí, z toho tři do břicha. Mrtvý kus měl poškozenou slezinu a zemřel asi na vnitřní vykrvácení. Kousnutí odpovídala zubům jiného bobra," řekl vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.

Zvíře měřilo 109 centimetrů a vážilo patnáct kilogramů. Mohlo se jednat o jedince, kterého ve dvou letech vypudili rodiče ze svého rajónu. Pokousaná byla i tříletá bobří samice, kterou dříve objevili lidé u Staré Břeclavi a zachránili ji v brněnské zoo, stejně jako mrtvý bobr, kterého našli česlech elektrárny ve Staré Břeclavi. "Je to jistě výsledek boje o teritorium. Nacházíme tak velké kusy, že není možné, aby se bobři stali obětí útoku lišky nebo psa," dodal Vyhnálek. Přirozeného nepřítele bobři nemají. 

Vlčí trus vyhnal i turisty

V patové situaci jsou ochránci přírody nuceni k různým experimentům. Bobry prý odpuzuje vlčí trus, po dohodě s jednou zoologickou zahradou dávku podivného substrátu získali a v zámeckém parku použili. Na bobry sice působil, ale nejen na ně.

"Aby to mělo efekt, muselo by ho být značné množství a v parku by musel být asi aplikován letecky. Jenže už použití malého množství vedlo ke změně turistické trasy, vlčí trus je tak výrazný, že přinutil lidi obcházet místa použití, takže je to k ničemu," uvedl Zajíček.

Ochránci tvrdí, že v neochota přijmout bobry je důsledkem rozsáhlé kampaně proti hlodavcům. Ve společnosti převládá názor, že bobři škodí. Řešení by mohla přinést nová mapa republiky se zvláštními zónami. Písmenem A bude označena oblast, kde bude bobr prakticky nedotknutelný. To bude mimo jiné případ území od Vodního díla Nové Mlýny po lokalitu Soutok.

Většina území země bude zónou B, kde za přesně daných podmínek bude možné do života bobrů vstoupit. Do zóny C by se měly dostat rybníky v zámeckém parku v Lednici. Tam bobr rozhodně nebude trpěn. Jeho příchodu mají bránit elektrické ohradníky a na jedince, kteří je překonají, čeká odchyt a vypuštění v jiné oblasti. "V zámeckém parku se je ale dosud nepodařilo prosadit, přestože jednání už byla na různých úrovních," řekl Vorel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám