Hlavní obsah

Novozélandským ptákem roku se stal savec netopýr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž o ptáka roku zřejmě nikde na světě nepatří k těm, které by vzbuzovaly nějaké velké emoce. Letos však ta na Novém Zélandě emoce rozjitřila slušně. Vítězem soutěže se totiž stal netopýr hrbolatý, který však mezi ptáky rozhodně nepatří.

Foto: Ian Davidson

Netopýr hrbolatý

Článek

O vítězi v anketě pořádané ekologickou organizací Forest and Bird (Les a Pták) rozhodli hlasující jednoznačně. Celkem hlasovalo přes 56 tisíc hlasů a netopýr hrbolatý získal přes sedm tisíc hlasů. Na druhém místě skončil se značným odstupem loňský vítěz papoušek kakapo soví (4000 hlasů).

Malý netopýr hrbolatý, vědeckým názvem Chalinolobus tuberculatus, domorodým maorským pak pekapeka-tou-roa, váží zhruba osm až dvanáct gramů a je velký sotva jako lidský palec, se stal středobodem hněvu milovníků ptáků. Ty nyní hovoří o „totálním výsměchu“ či „ukradených volbách“.

Foto: Ian Davidson

Netopýr hrbolatý je jedním ze dvou endemických, dosud přežívajících druhů na Novém Zélandu.

Někteří naopak vidí v umístění malého savce do soutěže o nejlepšího ptáka snahu o vylepšení netopýřího renomé po necelých dvou letech pandemie, na jejímž počátku měli stát právě netopýři.

To však pořadatelská organizace odmítá. „Hlas pro netopýry je rovněž hlasem pro jejich ochranu před predátory, obnovu jejich přirozeného prostředí a opatření v oblasti klimatu na ochranu netopýrů i jejich opeřených sousedů,“ uvedla mluvčí organizace Laura Keownová. Právě k tomu má soutěž sloužit, ať už se jí účastní jakýkoliv druh.

Český pták roku je záhadou i pro ornitology

Koktejl

Není to však poprvé, co novozélandská soutěž o ptáka roku vzbudila kontroverze. V roce 2019 přišly stovky hlasů z Ruska a na internetu se vyrojily spekulace o možném podvodu.

Organizátoři později ujistili, že se s největší pravděpodobností jednalo o hlasy ruských milovníků ptáků, nikoliv o snahu soutěž jakkoliv ovlivnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám