Hlavní obsah

Nové šachy nabízí nespočetně řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Goran Radović se vsadil, že vymyslí novou radikálně změněnou podobu šachů, která bude mít nespočetné množství řešení. Tento osmatřicetiletý srbský inženýr byl už zoufalý z pravidel, která byla zakonzervována před 300 lety a která už pro teoretiky neskrývají žádné tajemství.

Foto: Martina Žáčková

Drakiáda ve Velkých Karlovicích se koná v údolí Léskové u hotelu Galik.

Článek

"Teorie šachů je už tak propracovaná, že lze dopředu předvídat až 24 tahů," vysvětlil Goran. Jeho nová hra se hraje na šestistranné trojbarevné šachovnici s 91 políčky, která jsou rovněž šestistranná. Každý hráč má k dispozici 22 figurek: 10 pěšáků, krále, královnu, tři jezdce, tři střelce, dvě věže a dva "špiony", což je nová figurka, kterou lze pohybovat ve dvanácti směrech.

Hra má složitý systém, ale dobře se učí

Řešení je nepřeberné množství. "Nebo přesněji je lze vyčíslit jako deset na čtyřicátou osmou, což je číslo blízké jen matematikům," vysvětluje vynálezce. Nové šachy jsou výsledkem 16 let práce. Žádná z 386 verzí, kterou vyzkoušel, se neukázala být tak dobrá, jako ta úplně první. Goran však ví, že jeho nové šachy nijak nenahrazují kouzlo klasické hry. Už jiní před ním zkoušeli nějak předělat šachy, ale "vždycky tomu trošku něco chybělo - harmonie, symetrie, dynamika, logika, taktická nebo strategická výzva a krása hry", říká Goran.

Jemu se to nakonec zřejmě podařilo. Nová hra má pevný, poněkud složitý systém, který se ale dobře učí, ujišťuje Goran a dodává: "Tato hra může skutečně konkurovat klasickým šachům, dokonce je i předčí." O návod ke hře už zažádala dvacítka šachových velmistrů, mezi nimi Kramnik, Spaskij, Anand a Fischer, kteří si chtějí prostudovat taktiku různých variant.

Propagátorem šachů bude mistr světa Karpov

Šachová legenda Anatolij Karpov, mnohonásobný mistr světa, se dokonce uvolil, že se stane propagátorem nových šachů ve světě. Při nedávné návštěvě v Bělehradě dokonce prohlásil, že této hře věnuje veškerý svůj volný čas a bude trénovat se svým asistentem. "Šachisté již začínají propadat nové hře a zkoušejí ji, aby si rozšířili své znalosti," říká s potěšením Goran.

Netají se nikterak tím, že sám nemá žádné ambice stát se vášnivým hráčem nových šachů. Má v úmyslu vytvořit světovou federaci nových šachů, v níž by byly miliony hráčů. Zatím si svůj projekt financuje sám. Snaží se rozvinout národní síť šachových sdružení. Vytvořil jich už sedm a 57 dalších se připravuje. V Srbsku už existuje 30 klubů a ve všech základních školách byly otevřeny sekce nových šachů.

První mezinárodní turnaj by se měl uskutečnit v létě v Bělehradě. Nové šachy už mají hodně příznivců, především z řad mladých lidí. Dospělí zůstávají zatím věrni spíše klasické čtyřstranné šachovnici. "Jednou ale, až se naučí novou hru, jim klasické šachy budou připadat jako dětská hra," tvrdí s přesvědčením Goran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám