Hlavní obsah

Nová bota s čipem se přizpůsobí podmínkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORTLAND

Německý výrobce sportovní obuvi Adidas vytvořil botu, v níž je umístěn čip, díky němuž se obuv přizpůsobuje svému uživateli, jeho váze, tempu a terénu. Firma svou novinku na trh uvádí za 250 dolarů (asi 6 650 korun), takže spíše zůstane pouze luxusní záležitostí pro movité občany.

Foto: archiv autora

Oblíbený slovenský herec Roman Luknár.

Článek

Šéf marketingového centra Oregonské univerzity Paul Swangard se domnívá, že produkt bude cenou patřit k luxusnímu segmentu. "Je to něco, co asi nebude mít masový tržní ohlas, z hlediska firmy to však hodně mluví o jejích technologických schopnostech," řekl Swangard.

Bota rozumí a cítí

Na botě s názvem Adidas 1 pracovali v rámci tajného projektu zaměstnanci firmy ve svém ústředí v Portlandu v americkém Oregonu celkem tři roky "Je to první inteligentní bota vůbec. Cítí, rozumí a přizpůsobuje se," prohlásil ve čtvrtek marketingový ředitel Adidasu Erich Stamminger a upřesnil, že by se měla na trh dostat letos v prosinci.

Bota má ve své klenbě zabudován mikroprocesor, který je kabelovým systémem propojen s výplní v podpatku. Ta se přizpůsobuje podle povelů čipu, vydávaných na základě signálů, které z podpatku zasílá elektrický senzor spojený s magnetem. Celý přístroj je poháněn baterií a váží asi 40 gramů.

Podle výrobců bota vydrží skoro veškeré vnější podmínky - od tvrdého chodníku až po zablácené stezky či mokré pláže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám